Anneke Dekker en Rozemarijn Veldhuis.
Anneke Dekker en Rozemarijn Veldhuis. Foto: Jeroen van Hattum

"Voorkomen dat jongeren vervallen in gevoel van uitzichtloosheid"

Ze zien het allebei met lede ogen aan; jongeren die veel moeite hebben met de tweede lockdown en daardoor serieus dreigen vast te lopen.

Aanleiding voor Rozemarijn Veldhuis (Onderwijs Praktijk Texel) en Anneke Dekker (Pedagogische Praktijk Texel) uit Den Burg om Texelse jongeren bij wie het niet goed gaat een handje te helpen. Dat gaat gebeuren in een cursus die maandag 1 maart bij Stayokay in Den Burg van start gaat.

Rozemarijn: "Je kan het er wel over hebben dat het niet goed gaat met sommige jongeren, maar je kan er ook wat aan doen en daarom hebben we de handen ineen geslagen." De twee hebben de cursus 'De Coronadip Voorbij' opgezet die bestaat uit twaalf bijeenkomsten die in maart op maandag-, donderdag en vrijdagmiddag worden gehouden.

De kosten zijn bewust laag gehouden (€60,- voor de gehele cursus) zodat het betaalbaar is voor veel Texelse ouders. Een paar fondsen zijn aangeschreven om de kosten mee te beperken. De bijeenkomsten duren anderhalf uur per keer waarbij Anneke ingaat op psychosociale kanten van de lockdown en Rozemarijn op didactische kanten. De cursus is voor Texelse jongeren die op het middelbaar onderwijs zitten. Volgens Anneke en Rozemarijn is het goed voor te stellen dat veel jongeren op het moment niet lekker in hun vel zitten. "Als je puber bent, is dit juist de tijd om autonoom te worden, is het normaal om anderen te ontmoeten en hoor je niet elke avond bij je ouders thuis te zitten. Die vrijheden zijn er nu niet waardoor bij jongeren het gevoel kan ontstaan dat ze zelf geen beslissingen kunnen nemen.' Dat kan leiden tot uitzichtloosheid en bijvoorbeeld uitstel van schoolwerk waardoor iemand van lieverlee steeds verder achterop geraakt.

Tijdens de bijeenkomsten in Stayokay bieden Anneke en Rozemarijn jongeren een aantal praktische oefeningen om structuur en overzicht te behouden en om niet in gevoelens van uitzichtloosheid te vervallen. "Wat er momenteel gebeurt, is iets wat het puberbrein soms niet aankan. Dat kan blokkeren en dan ga je in feite in de overlevingsstand."


Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@onderwijspraktijktexel.nl of acp.dekker@planet.nl. De cursus is op maandag, donderdag en vrijdag van 16:30 tot 18:00 uur. Het zijn fysieke bijeenkomsten waarbij de jongeren - met goedkeuring van het RIVM - in kleine groepjes bij elkaar in een grote zaal zitten.