Rob Bekker:
Rob Bekker: "Eerst waardeerde ik Texel als Texelaar zelf, maar nu waardeer ik Texel ook heel erg als toerist.” Foto: Aangeleverd

"Naar mijn zin gehad op Texel"

Rob Bekker (54) woonde vroeger op Texel, maar woont inmiddels in het Noord-Hollandse Sint-Maarten. Hij vertelt over zijn tijd op Texel en hoe hij aan de overkant terecht is gekomen.

Hij is geboren in het huis naast dorpshuis ’t Skiltje in Oudeschild. Zijn ouders, Piet en Martha Bekker, beheerden jarenlang ’t Skiltje. “Ik heb het eigenlijk prima naar mijn zin gehad op Texel. Eerlijk gezegd dacht ik er nooit aan om Texel te verlaten. Wat me het meest is bijgebleven hier is dat ik vaak te vinden was in het dorpshuis. We speelden daar in de gymzaal wat erg leuk was en we gingen biljarten en tafeltennissen.” Hij was ook veel bezig met voetballen, zo speelde hij dat veel op het Ankerpark in Oudeschild, waar eerst nog geen doelen te vinden waren. ‘’Ik heb toen samen met wat vrienden een brief naar de gemeente gestuurd, omdat wij graag doelen wilden daar en dat is daarna ook geregeld.”


Rob doorliep eerst havo/vwo, maar na één jaar ging hij naar de mavo. “Ik vond voetballen eigenlijk veel leuker dan huiswerk maken, zo ben ik eigenlijk na één jaar naar mavo gegaan. Dat heb ik toen afgerond.” Hij voetbalde voor de Texelse Boys en SVO, waar hij het bij alle twee erg naar zijn zin had. Op zijn zestiende ging hij studeren aan de Middelbare Landbouwschool in Alkmaar. Hij ging toen in de kost bij familie in Sint-Pancras. Het was voor hem de eerste keer dat hij doordeweeks niet op Texel woonde. In het weekend was hij altijd terug te vinden op het eiland. “Ik miste het doordeweeks op Texel zijn eigenlijk niet. Ik zat bij familie, het was daar erg gezellig en het was eigenlijk niet vreemd voor mij daar. Het enige dat ik echt miste was dat ik niet meekon trainen met SVO."

Na zijn opleiding zat hij twee jaar in dienst in Duitsland, waarna hij aan de opleiding Agrarische Bedrijfskunde op Hogeschool Van Hall Instituut in Leeuwarden studeerde. Tijdens zijn studentenleven daar kwam hij op een gegeven moment minder vaak terug op het eiland.


Na zijn studie kon hij het bedrijf van zijn vader overnemen. Die was teler en had verschillende gronden op het eiland. Rob besloot het toch niet te doen. “Ik had vroeger wel altijd voor ogen om boer te worden, maar het perspectief van de akkerbouw was niet zo denderend en ik schatte eigenlijk in dat het niet zou lukken. Toen maakte ik de keuze iets anders te doen dan een eigen bedrijf in de landbouw.”

Ik wilde dat mijn kinderen hetzelfde hebben als ik had

In het laatste jaar van zijn studie in Leeuwarden, kreeg Rob een relatie en ging hij met zijn toenmalige vriendin samenwonen in Zwolle. Daar heeft hij tien jaar gewoond. “In Zwolle had ik het erg naar mijn zin, er waren zoveel leuke culturele dingen te doen, zoals naar de bioscoop gaan of naar een theater bijvoorbeeld.” Later verhuisde hij naar Warmenhuizen. “Mijn vrouw was toen in verwachting van ons tweede kind en eigenlijk wilde ik dat mijn kinderen hetzelfde zouden hebben als ik had, namelijk vrijheid, rust en sociale controle.” Hij woonde zeven jaar in Warmenhuizen, daarna tien jaar in Slootdorp en tegenwoordig woont hij in Sint-Maarten.

Texel vindt hij nog steeds ontzettend mooi, vanwege de Hoge Berg, de haven, de duinen en De Slufter. "Ik vind het heel mooi afwisselend. Ik hoor wel eens dat "Texel Nederland in het klein is" en dat voel ik ook echt zo, dat vind ik echt mooi. Wat ik zo leuk aan Texel vind, het is twintig minuten varen met de boot en je bent er. Het is voor mij echt als thuiskomen. Eerst waardeerde ik Texel als Texelaar zelf, maar nu waardeer ik Texel ook heel erg als toerist.”


"Vanuit mijn slaapkamerraam kon ik vroeger altijd de zee zien. Eigenlijk vond ik dat helemaal niet bijzonder, maar gewoon normaal. Toen ik in dienst ging, realiseerde ik me hoe mooi dat was en eigenlijk miste ik dat heel erg. Om één van die redenen ben ik ook verhuisd naar Sint-Maarten, daar zit je vlakbij de zee.” Na jaren aan de overkant wonen, merkt hij wel dat er een verschil is tussen Texel en het vasteland. "Naar mijn idee is er over het algemeen meer sociale controle op Texel. Ik houd daar wel echt van maar dat is ook een reden waarom ik in Sint-Maarten ben gaan wonen." Of hij ooit terugkeert naar Texel is de vraag, hij houdt de optie in elk geval open. "Ik zeg nooit nooit, maar ik heb het hier enorm naar mijn zin, mijn dochters wonen in de buurt en Sint-Maarten doet me in vele opzichten aan Texel denken vanwege de rijke historie die er op de beide plekken heerst. Voor nu zit ik goed in Sint-Maarten.”


Dirk Kalverboer