De hulpdiensten zorgen ervoor dat Fup Boon uit zijn benarde positie wordt bevrijd.
De hulpdiensten zorgen ervoor dat Fup Boon uit zijn benarde positie wordt bevrijd. Foto: Erik Kortenhoeven

"Voorkomen dat je handen bevriezen"

Een misstap en hij lag maandagochtend met het koude weer opeens onderaan de dijk bij de Waddenzee in de buurt van de IJzeren Kaap.

Fup Boon uit Oosterend - die op pad was om foto's van Texel in de sneeuw te maken - maakte een onfortuinlijke val waarbij hij zijn bovenbeen brak. Hij werd gered door brandweer, politie en ambulance en kreeg vervolgens van heel veel Texelaars beterschapswensen voor het herstel.


Onderaan de dijk voelde Fup maandagochtend aan zijn been meteen dat het mis was, maar het lukte niet om gelijk alarm te slaan. De telefoon was onderaan de dijk buiten bereik van het netwerk waardoor hij 112 niet te pakken kreeg. Zijn vrouw kreeg hij evenmin aan de lijn, waarna hij besloot te wachten tot er iemand langs zou komen. "Je kan wel blijven proberen te bellen, maar dan bevriezen je handen in de kou. Die heb ik dus maar weer warm gehouden in de wanten." De oud-marinier was op pad gegaan in een warmtepak (en met goed schoeisel) waardoor het beneden aan de dijk in de ijzige kou wel even vol te houden was.

Voorbij

Na ongeveer een minuut of tien kwam Leni Kiewiet op de fiets voorbij en zij had in de gaten dat er iemand onderaan de dijk lag. De twee kenden elkaar nog uit de tijd dat Fup zijn enkel verbrijzeld had en revalideerde waarbij zij hem zorg verleende. "Albert Hoven was er ook snel bij en die heeft me eveneens moed ingesproken toen ik daar beneden lag." Bovenaan de dijk was wel ontvangst, waardoor Leni daar met de mobiele telefoon alsnog de hulpdiensten kon alarmeren. Fup over het talud van de dijk naar boven tillen met een brancard zat er niet in, waarna de brandweer erbij kwam om hem met behulp van een ladder veilig met zijn gebroken been naar de ambulance te vervoeren. De Oosterender is vol lof over de inzet van de hulpdiensten. "Het ging snel, ik was zo weer boven. Erg goed hoe ze dat deden." Kleinzoon Erik Kortenhoeven was tegen die tijd ook ter plekke en zorgde ervoor dat de hulpverlening op foto werd vastgelegd.

Operatie

In het ziekenhuis in Den Helder volgde dinsdag een operatie aan het gebroken bovenbeen waarbij er een pen werd gezet om de breuk te laten helen. "Daarna moest ik meteen weer gaan lopen, maar dat is nog wel zwaar." Fup heeft inmiddels van tientallen kanten kaarten gekregen en ook op Facebook kreeg hij de afgelopen week veel sterkte en beterschap gewenst. Fup plaatst er geregeld mooie foto's van Texel waar een hoop mensen naar kijken en hij is er beheerder van de pagina 'Texel is mijn eiland want...' Het medeleven van Texelaars doet hem goed. "Mijn vrouw kwam woensdag met een stuk of veertig kaarten en daarvoor had ze er ook al een stuk of vijftig." Ondanks alles was Fup donderdagochtend alweer in de gelegenheid om nieuwe foto's op Facebook te zetten. Dat gebeurde vanuit het ziekenhuis waar hij weer kon beschikken over zijn telefoon en laptop plus het kaartje met daarop de foto's die hij maandagochtend tijdens zijn rondje in de sneeuw aan het maken was. "Ik was eerst naar de molen van Het Noorden geweest, ik had foto's gemaakt bij het Wagejot en daarna was ik naar de Kaap gegaan omdat het laag water was en oostenwind. Dan zie je het ijs op de Waddenzee mooi op je af komen drijven. Maar ja, een verkeerde stap en het gaat mis."