De IJsclub van De Koog. Het beeld vertekent, de anderhalve meter wordt hier aangehouden.
De IJsclub van De Koog. Het beeld vertekent, de anderhalve meter wordt hier aangehouden. Foto: Job Schepers

Koger jeugd geniet met volle teugen van ijsbaan aan Nikadel

Foute muziek schalt uit de speaker, een vuurkorf zorgt voor wat warmte en rond de ijsbaan staan tientallen ongeduldige kinderen. Nadat Rintje Ritsma onder luid gejuich zijn rondjes heeft gereden, mogen de kinderen eindelijk zelf het ijs op.

Het contrast met februari 2018 is groot. Toen werd ook met man en macht gewerkt aan een goede ijsbaan, maar de middelen die de ijsclub van de badplaats toen tot haar beschikking had waren niet afdoende. Nu ligt er een ware schaatsarena die enkel nog wat hulp van bovenaf nodig heeft om helemaal tot volle glorie te komen. Is het trauma van 2018 hiermee weggespoeld? "Er was sowieso geen trauma. Er was een leermoment. Na 2018 hebben geïnvesteerd in goede spullen om bij de volgende vorst wel een ijsvloer te kunnen leveren. Dat is gelukt", stelt een tevreden Arnold 'Kets' Kaercher die samen met een stuk of twaalf anderen hemel en aarde bewoog om dit voor elkaar te krijgen.

De baan werd in in 2019 aangeschaft via Sidijk en via hen kwam ook Rintje Ritsma naar Texel. De meervoudig Europees- en Wereldkampioen dacht direct mee. "Je moet zorgen voor een paar gaten aan de zijkant. Dan kan de lucht weg. Anders breekt het ijs op een gegeven moment. Je voelt dat er nog een beetje water onder zit tijdens het schaatsen. Maar ik vind dit heel erg knap gedaan hoor", stelt hij in gesprek met leden van de ijsclub. Dat er nog een beetje beweging in het ijs zit, deert de Koger jeugd helemaal niets, Ze drentelen, schuifelen en schaatsen naar hartenlust over de ijsbaan aan de Nikadel.

Zodra de leerlingen weer naar school zijn. sluiten de ijsmeesters de baan af. Het is gaan sneeuwen en de baan wordt slechter. "Die moeten we straks weer schoonvegen en dan dichten we direct die paar gaatjes. Gisteravond was de baan op het eind ook echt af. Toen hebben we er om 20:00 uur nog weer een nieuw laagje water overgespoten. Gelukkig was dat vanmorgen aangevroren", vertelt Chris Dobber.


Kinderen tot en met 12 jaar mogen op de baan schaatsen, zij hoeven onderling de anderhalve meter afstand niet aan te houden. Kets laat weten: "We zijn iedere dag open tot een uur of acht, zolang de baan dat toelaat. Het kan zijn dat er soms wat onderhoud nodig is en dat de baan dan eventjes rust nodig heeft, maar we doen er alles aan om de baan open te houden. Het is fijn dat we zoiets positiefs hebben kunnen doen in deze tijd."