Texel krijgt eigen vaccinatiepost voor Texelaars vanaf 75 jaar

Texel krijgt een eigen vaccinatiepost voor Texelaars van 75 jaar en ouder en een paar andere groepen zodat zij voor een vaccinatie tegen het coronavirus niet naar de overkant hoeven te reizen.

Dat heeft GGD Hollands Noorden gistermiddag bekendgemaakt. Waar de locatie komt, wordt naar verwachting binnen een paar dagen bekend. Wanneer de prikpost van start gaat, wordt eveneens met een paar dagen bekend. Een eigen vaccinatiepost voor Texel werd al een tijdje bepleit door onder meer het gemeentebestuur en de huisartsen, maar vergde tijd om geregeld te worden. Het RIVM moest er een advies over geven aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en de minister heeft van de week ingestemd met het advies om op het eiland een eigen post voor mensen vanaf 75 jaar te doen. Texelaars die in aanmerking komen, worden uitgenodigd. Texelaars van 75 jaar en ouder die al een uitnodiging van de GGD hadden gekregen voor de vaccinatiepost in Alkmaar kunnen volgens de GGD zelf bepalen of de uitnodiging voor Alkmaar willen inwisselen of even wachten totdat ze de prik op Texel kunnen halen.

Texelaars van 75 jaar en ouder die niet mobiel zijn, krijgen een bezoek van de huisarts die thuis de prik komt zetten. Het gaat volgens de GGD om het vaccin van Pfizer/BioNTech. Bewoners van 'kleine woonvormen' en Texelse zorgverleners komen eveneens in aanmerking voor een prik op het eiland. Volgens een woordvoerder van de GGD vergt een vaccinatielocatie de nodige eisen zoals goede hygiƫnische omstandigheden, ruimte om 1,5 meter afstand te houden en is een goede ICT-verbinding van essentieel belang.