Afbeelding
Foto: Patrick Zijm

Een diepe buiging

23 januari 2018, pas drie jaar geleden. Toch ziet de wereld er heel anders uit op de OSG. Op die datum verschijnt het artikel 'Vallen en opstaan op de OSG'. Het artikel is ontstaan op basis van gesprekken met ouders, leerlingen en docenten. Laatstgenoemden willen enkel anoniem hun verhaal doen, bang voor de gevolgen. Een jaar later, in januari 2019, haalt de Onderwijsinspectie de OSG volledig onderuit. De havo wordt als 'zeer zwak' en een aantal onderdelen van het vmbo en het vwo als 'niet-voldoende' beoordeeld. Zwarte wolken drommen samen boven de OSG. De sfeer is slecht, de publieke opinie helpt niet mee en het college is al eerder met de staart tussen de benen gevlucht en laat een smeulende puinhoop achter voor de nieuwe Raad van Toezicht. In de periode die volgt, verdwijnt Marcella Engbrenghof wegens gezondheidsredenen uit beeld en interim-rector Corrie Eriks treft naar eigen zeggen "een verweesd team aan nadat de zoveelste teamleider is vertrokken".


Het voordeel van het absolute dieptepunt is dat je alleen maar naar boven kunt en dat is precies wat er vanaf dat moment gebeurt op de OSG. Onder aanvoering van wonderdokter Corrie Eriks krabbelt de gevallen renner zich weer terug naar het peloton. In februari 2020 netstelt De Hogeberg zich alweer voorin het peloton als de Onderwijsinspectie aangeeft "dat zij het gevoel had op een andere school te zijn beland. De vele inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen en de inspectie heeft dit duidelijk teruggezien bij het onderwijs in de klas, de leerlingen, de medewerkers en de ouders."


De relatie tussen medewerkers van de school en de Texelse Courant bekoelt in 2018 flink na het artikel, maar nog tijdens de aanwezigheid van Marcella wordt dit uitgesproken. Zand erover. In de periode onder Corrie worden de banden aangehaald en de redactie gaat als het even kan in op uitnodigingen voor OSG-activiteiten. Van het zingen voor leerlingen tijdens kerst, tot de presentaties van eigen microkredieten door leerlingen in de bioscoop. Krant en school weten elkaar weer moeiteloos te vinden, niet in de laatste plaats door transparantie vanuit de schoolleiding. Kwamen brieven naar de ouders voorheen vooral via ouders binnen, nu zit de redactie gewoon in de mailinglist en worden ze op de hoogte gehouden.


De OSG heeft de wind weer in de rug als er een nieuwe uitdaging op de stoep staat. Midden in de wederopbouw, breekt de coronacrisis uit. Lesgeven op afstand met alle gevolgen van dien, sociaal en kwalitatief. Het is voor de schoolleiding, maar vooral de docenten en leerlingen een lastige taak. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, zet iedereen de schouders eronder. Gespannen wachtte iedereen die intensief betrokken is bij de redactie het bezoek van de Onderwijsinspectie af. De ontlading is dan ook enorm als de onderwijsinspectie de OSG afgelopen maandag in zijn geheel als voldoende beoordeelt. De champagne mag best even open. In plaats van opnieuw te lossen, is de OSG gewoon gedemarreerd uit het peloton. Een wereldprestatie die een diepe buiging verdient.


Nu is aan de top komen makkelijker dan er te blijven, maar als je van zover komt, heb je iets om heel trots op te zijn. Ik denk dat het niet terecht is om de OSG na de examens te fileren wanneer de examenresultaten slecht blijken zijn. Daarvoor is de invloed van de coronacrisis te invloedrijk. Laat ik het zo stellen: als ik mijn lessen vroeger digitaal had moeten volgen, had mijn moeder wel de hele tijd mee mogen kijken. Voor de langere termijn heb ik er alle vertrouwen in dat deze renner in koers blijft. Succes en nogmaals gefeliciteerd.


Job Schepers