Drukte bij de boot.
Drukte bij de boot. Foto: Leon Verra

Dertien kaders voor toekomstplan

Dertien kaders heeft het college gesteld als basis voor het nieuwe Toeristisch Toekomstplan. Een overzicht van de dertien uitgangspunten.

Het aantal personen dat Texel jaarlijks bezoekt is voldoende. "Meer groei is niet wenselijk." Volgens kader nummer twee moet Texel voorzien in meer camperplekken, binnen het huidige aantal slaapplaatsen, om aan de vraag naar camperplekken te kunnen voldoen. Bedoeling is verder dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal adressen met logies met ontbijt en dat er regelgeving komt met heldere en ook handhaafbare toetsingscriteria voor logies met ontbijt.

Wat het college betreft blijft 45.000 het (planologisch) maximum aantal slaapplaatsen op Texel. De gemeente werkt niet meer mee aan het omzetten van slaapplaatsen (oftewel geen verdere verstening in het landschap). Het verplaatsen van 'spookslaapplaatsen' kan nog alleen als voldaan wordt aan de Texelse kernwaarden en de Texelprincipes. Er wordt actief beleid gevoerd om de 'spookslaapplaatsen' op termijn uit het bestemmingsplan te verwijderen.

De regeling voor kamperen bij de boer wordt aangescherpt en het dagtoerisme wordt niet verder gestimuleerd en gepromoot. Dat laatste gebeurt overigens al in de praktijk. Gasten worden aangemoedigd op Texel zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te pakken, marketing en promotie moeten uitgaan van de Texelse kernwaarden en er moet voldoende ruimte blijven voor toeristen die wat minder te besteden hebben.