Achter de schermen

Een-tweetje


Het leek een 'een-tweetje'. College stelt kaders op voor het nieuwe Toeristisch Toekomstplan en legt de kaders voor aan de politieke partijen om mee te kijken voordat het plan wordt gemaakt. Kijken of de boel compleet is, of er misschien kaders vergeten zijn of dat er kaders anders geformuleerd moeten worden. De opzet leek een 'een-tweetje' maar eindigde dinsdagavond in een moeras van wisselende interpretaties en een wirwar van verwachtingen. Het resultaat; partijen die verstrikt raakten in een zij-discussie over de opzet van de behandeling van de kaders, terwijl de kaders zelf pas aan het einde van de vergadering kort aan de orde kwamen. Dus hier iets dat ik vrijwel nooit zeg: het gaat me niet lukken om helder te reproduceren waar dinsdag de 'trein uit de rails liep' (ja, ze begrepen elkaar niet), vandaar maar even een column in plaats van een verslag van de vergadering.


Waar ik oprecht met verbazing naar heb gekeken, was hoe bestuurders elkaar niet wisten te vinden. In het algemeen: het is nu meermalen voorgekomen dat het college een uitgewerkt plan in het water zag vallen omdat de raad na presentatie van zo'n plan alles toch liever anders wilde, dus het is niet gek dat een college de raad vooraf vraagt of ze nog steeds met elkaar op een lijn liggen. Niets raars, niet bijzonders en toch gaat het mis. Het lijkt wel alsof sommigen doorlopend 'verborgen boodschappen', 'oud zeer' dan wel 'iets anders' in elkaars woorden en teksten zien waardoor ze ook telkens iets zien wat anderen niet zien en vervolgens wegen inslaan die voor een ander niet te volgen zijn.


Maar goed, het elkaar niet begrijpen gebeurt nu bij het toeristisch plan dat in de toekomst een bepalende factor wordt voor Texel. Op het moment is echter niet dat plan bepalend, maar zijn dat raad/college die bijna onmachtig lijken om elkaar ook bij een 'een-tweetje' te vinden. Iets dat je de bestuurders, gezien al hun inzet niet toewenst en iets dat zorgen baart, omdat die onmacht met een beetje pech bepalend wordt voor de besluitvorming.


Jeroen van Hattum