Gevoel dat het te druk wordt op Texel reden voor toekomstplan

Meer dan vier miljoen toeristische overnachtingen per jaar, een toename van het aantal bezoekende auto's en een al langer groeiend gevoel dat het wel eens te druk kan worden op Texel.

Het waren in 2018 een paar aanleidingen voor Texels Belang, VVD en toen nog GroenLinks om een Toeristisch Toekomstplan op te gaan stellen. Het idee werd opgenomen in het coalitieakkoord en door het college verder uitgewerkt. De huidige stand van zaken is dat het college op basis van onder meer een enquête onder Texelaars (1508 respondenten), gesprekken tijdens dorpenronden (357 deelnemers) en gesprekken met diverse betrokken organisaties dertien kaders heeft geformuleerd. Die kaders, opgenomen in een richtinggevende notitie, moeten de basis vormen voor het nieuwe Toeristisch Toekomstplan.


Aan de ene kant moet dat plan ervoor zorgen dat het authentieke karakter van het eiland niet wordt aangetast. Aan de andere kant moet het plan ervoor zorgen dat de toeristische economie kan bloeien. Ultieme doel is dat het karakter van het eiland en de economie naast elkaar bestaan, elkaar waar nodig versterken, maar elkaar niet in de weg gaan zitten. Het Toekomstplan, dat nog gepubliceerd moet worden, wordt geen document dat 'in beton gegoten is', maar een dynamisch stuk met een uitvoeringsagenda waarin te ondernemen actiepunten komen te staan. Bedoeling is dat om de één of twee jaar vanuit de gemeente wordt geëvalueerd of het plan nog steeds actueel is of dat er aanpassingen nodig zijn.


Een aantal 'ketenpartners' heeft op 26 januari in een klankbordgroep de kaders in de richtinggevende notitie al besproken en dinsdagavond waren de politieke partijen aan zet. Bedoeling is dat zij later nog een keer bijeen komen om verder te praten over de kaders. Het college verwacht in april met een 'tussentijdse informatienota' te komen met hierin de belangrijkste bevindingen van de vele gesprekken. Bedoeling is dat het nieuwe plan in de zomer met een uitvoeringsagenda ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd.