Kamperen op Woutershok.
Kamperen op Woutershok. Foto: Gerard Timmerman

"Behoud ruimte voor innovaties"

Texel werkt aan maatregelen om te voorkomen dat het toerisme teveel de overhand krijgt op het eiland. Het Toeristisch Toekomstplan dat voor een balans moet zorgen, stond dinsdagavond centraal tijdens een speciale commissievergadering.

"Terwijl toeristen op zoek zijn naar een authentieke ervaring, veroorzaakt hun aanwezigheid een teloorgang van de authenticiteit die ze begeren.' Een zin van Ilja Leonard Pfeijffer in het boek 'Grand Hotel Europa' die dinsdagavond werd aangehaald door voorzitter Wil Steenhof van de werkgroep KADO Texel. Hij schetste er treffend de huidige situatie op Texel mee. Een eiland dat aantrekkelijk is voor de toerist, maar als er teveel komen, verdwijnt mogelijk juist die aantrekkelijkheid.


De voorzitter van de werkgroep - die data over Texel bijhoudt (initiatief van de VVV in samenwerking met TESO en TOP) zodat daarop gestuurd kan worden - had een duidelijke boodschap voor de politieke partijen: laat welzijn en welvaart het op het eiland met elkaar in balans blijven. "Anders is het onvermijdelijk dat we over ons afroepen wat Ilja Leonard Pfeijffer geschreven heeft." Hij pleitte ervoor dat raad en college gas geven met het maken van het plan. Bijval voor het opstellen van het Toeristisch Toekomstplan was er eveneens vanuit het Texels Ondernemersplatform (TOP) en LTO Texel. Landbouwvoorzitter Arnold Langeveld sprak echter wel van 'een aardige aanzet om te komen tot een goed en gedegen stuk', omdat er in de ogen van de agrarische sector nogal wat ontbreekt. Langeveld doelde daarmee op de rol die de landbouw op Texel (circa 150 bedrijven en terreinbeheerder van 8000 hectare grond) speelt om het landschap er goed uit te laten zien, zodat het eiland aantrekkelijk is voor toeristen.


Langeveld vond het jammer om in de richtinggevende notitie met de kaders niets terug te vinden over activiteiten rond het Texels schaap, kaasproeverijen, ijsboerderijen, het knuffelen van lammetjes of zelfpluktuinen, die allemaal bij toeristen in trek zijn. Volgens LTO draagt het allemaal bij aan de kwaliteit van het eiland. Langeveld pleitte ervoor dat LTO alsnog als een van de zogeheten 'ketenpartners' om in een klankbordgroep van de gemeente mee te praten over het toekomstplan.

Ketenpartner

Eenzelfde pleidooi klonk bij voorzitter Kees Boon van de Stichting Kernwaarden Texel. De stichting is evenmin 'ketenpartner' in de klankbordgroep van het plan en vindt dat onterecht, omdat de stichting opkomt voor de kernwaarden die een belangrijke rol spelen bij het behouden van de balans. Volgens de gemeente heeft de stichting geen achterban, maar dat is volgens Boon geen argument om voorbij te gaan aan een organisatie die de kernwaarden behartigt. Hij pleitte ook voor een zorgvuldige omgang met de 45.000 slaapplaatsen nu het maximum is bereikt. "Mensen zullen op zoek gaan naar de grenzen en dat is niet erg. Maar dan is het wel belangrijk dat er een goede grensbewaking is."

'Zoeken authentieke ervaring, veroorzaakt tevens teloorgang'


Michel Gregoire pleitte namens TOP en Koninklijke Horeca Texel voor een goede koppeling van het toekomstplan met bestaand beleid en stelde dat er een statistiekbijlage in het plan moet komen om ontwikkelingen in het toerisme in beeld te brengen. "Dat is belangrijk om sentiment van feiten te kunnen scheiden." Hij zette kanttekeningen bij het kader om het omzetten van slaapplaatsen aan banden te leggen. Volgens TOP moet dat er niet toe leiden dat ondernemers gehinderd worden om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen in de markt. "Een zekere bewegingsruimte is belangrijk." Een soortgelijk pleidooi werd gehouden door Ricardo de Graaf van camping 't Woutershok. Hij noemde als voorbeeld de groeiende vraag naar luxe kamperen. "Daar moet wel ingespeeld kunnen worden."


Gregoire kaartte aan dat het stellen van een maximum aan het aantal bezoekers op gespannen voet staat met het kader om Texel ook bereikbaar te houden voor mensen met een kleine portemonnee. "Als we het aantal bezoekers maximeren, creƫren we schaarste wat een prijsopdrijvend effect heeft." Voorzitter Jos Witte van de dorpscommissie van De Cocksdorp/Eierland presenteerde de partijen een lijst met punten waar de bevolking overlast ervaart van toerisme, zoals een tekort aan parkeerplaatsen of de omgang met doelstellingen. "We hadden ooit een stolpenregeling om stolpen te behouden met slaapplaatsen, maar dat betekent niet dat er een nieuwe stolpen moeten worden gebouwd voor nieuwe slaapplaatsen."