Texel over maximum 45.000 bedden heen

Het was iets dat veel Texelaars al vermoedden en dat nu ook wordt onderbouwd door cijfers; Texel zit eigenlijk over de grens van de 45.000 recreatieve slaapplaatsen heen.

Dat valt op te maken uit een telling waarover het college spreekt in een brief aan '10 voor Texel'. Volgens een planologische telling van 25 januari zijn er nu in totaal 44.161 slaapplaatsen uitgegeven. De slaapplaatsen van logies met ontbijt en de slaapplaatsen in de jachthaven in Oudeschild niet meegerekend in het genoemde aantal van 44.161 bedden, dus er komen er nog een aantal bij.


In Oudeschild gaat het dan om de duizend slaapplaatsen in de Waddenhaven die sinds 2009 niet meer worden meegenomen in de beddentelling. Hoeveel accommodaties er met bed-and-breakfast op het eiland zijn is niet bekend, omdat dat niet bijgehouden wordt. Op dat gebied geldt dat in elke woning bed-and-breakfast mogelijk is als het ondergeschikt is aan het wonen en met maximaal drie kamers of zes bedden. Bekend is dat logies met ontbijt in de praktijk sinds een paar jaar groeiende is. Texel telt ook negenhonderd zogeheten recreatieve 'spookslaapplaatsen' die wel op papier in de bestemmingsplannen bestaan, maar in de praktijk niet zijn gerealiseerd.


De hoeveelheid recreatieve bedden is al een tijd onderwerp van gesprek op Texel. Binnen de politiek is er geregeld om cijfers gevraagd en het aantal slaapplaatsen is - zoals één van de insprekers dinsdagavond tijdens de commissievergadering over het Toeristisch Toekomstplan Texel zei - een onderwerp dat op vrijwel elk verjaardagsfeest op Texel aan de orde komt. Het maximum van 45.000 bedden dateert nog uit de jaren zeventig en werd toen ingezet om sturing te geven aan het aantal toeristen op het eiland. Dat gebeurt op het moment weer door de politiek, door te werken aan het Toeristische Toekomstplan Texel dat moet voorkomen dat het toerisme de overhand krijgt. Gestreefd wordt naar een balans tussen enerzijds het karakter van het eiland (gebaseerd op de kernwaarden rust en ruimte) en anderzijds het economisch profiteren van het toerisme.


Het college geeft in de brief - die openbaar is - aan dat het werkelijk aantal bezette slaapplaatsen op het eiland wel sterk afhankelijk is van de bezettingsgraad per accommodatie. "Een woning wordt niet elke keer met zes slaapplaatsen verhuurd aan zes personen." Het college denkt aan het wegsaneren van de spookslaapplaatsen om onder het maximum van 45.000 slaapplaatsen te blijven. Er is op papier ook nog sprake van een bovengrens van 47.000 bedden, maar in de praktijk wordt 45.000 als de grens aangehouden.


Meer over het Toeristisch Toekomstplan en de richtinggevende notitie met kaders die de basis moeten vormen voor het toekomstplan op pagina 5.