Met de klok mee: Rodny Stolk, Marijn de Vries, Iwen Seifert en Kiara Wetsteen.
Met de klok mee: Rodny Stolk, Marijn de Vries, Iwen Seifert en Kiara Wetsteen. Foto: Dirk Kalverboer

'Verheugen op echte studietijd'

Een echte studietijd zit er momenteel niet in voor Texelse studenten. Nieuwe mensen leren kennen, is door de corona veelal vervangen door een verblijf achter de laptop. De Texelse Courant vroeg vier Texelse jongeren die studeren hoe het hen vergaat.

'Mee leren omgaan'


Kiara Wetsteen (19) uit Oudeschild is tweedejaars studente Politicologie aan de Universiteit Leiden. Ze begon de opleiding nadat ze in 2019 het VWOdiploma op OSG De Hogeberg had behaald.

Ze genoot in het eerste halfjaar van de studie erg van het leven als student. Iets wat nu door de coronacrisis toch anders is. “In het begin toen we hoorden dat er voor de eerste keer een lockdown kwam, toen was het zeker even schakelen. Het is natuurlijk anders dan je altijd gewend bent. Normaal zit ik tijdens college in een zaal met 150 mensen en nu is het digitaal. Wel vind ik dat ze het op onze universiteit erg goed hebben aangepakt, in vergelijking met wat ik hoor hoe het bij andere universiteiten is gegaan. Het went wel, je moet ermee leren omgaan, je kan er niet de hele tijd mee blijven zitten.”


Toen de lockdown kwam, had zij nooit overwogen om haar kamer in Leiden op te zeggen. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin daar, ik zit bij een studentenvereniging en heb daar ontzettend veel vriendinnen wonen.” Wel was ze tijdens de eerste lockdown te vinden op Texel. Ze woonde toen alleen, zonder huisgenoten, in een studio in Leiden en veel vriendinnen van haar van de middelbare school waren ook op Texel. Vandaar dat ze besloot ook terug naar Texel te gaan. “We wandelden daar veel en ik volgde online mijn studie.”

We blijven elkaar motiveren in de opleiding en dat geeft mij wel een goed gevoel


Ze bleef daar tot en met de zomervakantie. Ze miste het contact met haar medestudenten wel tijdens de online lessen. “Het is soms een beetje eenrichtingsverkeer en ongemakkelijk, eigenlijk kijk je alleen tegen een laptop aan en je kunt elkaar daarna niet spreken, er is weinig interactie.” Wel moest ze aan het eind van het studiejaar de tentamens die geschrapt waren alsnog maken. “Zes tentamens in één maand, dat was eerlijk gezegd best pittig, maar ik heb mijn propedeuse wel gehaald en daar ben ik blij mee.” Bij de start van het nieuwe studiejaar is ze weer naar Leiden gegaan. Inmiddels is ze zelfs verhuisd in Leiden en woont ze in een groot studentenhuis op loopafstand van het centraal station.


Ze is nu bezig met haar opleiding Politicologie, maar vanaf volgend studiejaar gaat ze er een studie bijdoen, namelijk Rechten. Het jaar daarop zal ze haar scriptie (afstudeeropdracht) schrijven van haar huidige opleiding. Ze weet nog niet zeker of ze haar hele leven in Leiden wil blijven wonen, wel zou ze heel graag in de Randstad willen blijven. “Ik heb daar eigenlijk meer mogelijkheden op werkgebied dan op Texel en ik voel me daar ontzettend thuis.”



"Blijven motiveren"


Marijn de Vries (22) uit Den Burg is student aan de opleiding AD Online Content Creator op NHL Stenden in Leeuwarden.

Hij woonde op kamers in Leeuwarden, hij had het daar enorm naar zijn zin. Hij was daar vijf dagen in de week, in het weekend ging hij terug naar Texel. Alleen kwam er op 15 maart een hele lockdown in Nederland. Iets wat bij hem niet leuk binnenkwam, hij genoot heel erg van Leeuwarden. “Ik zat in een gezellig studentenhuis, ik heb het daar enorm gezellig gehad met mijn huisgenoten. Toen we in de eerste lockdown zaten vond ik het ontzettend jammer, maar we hebben altijd goed contact gehouden.”


Tijdens de lockdown is hij tot de zomervakantie niet meer in zijn woning in Leeuwarden geweest. “Ik overwoog mijn kamer weg te doen, alleen door de goede band met mijn huisgenoten, heb ik eigenlijk besloten om het toen niet te doen.” Inmiddels is Marijn bijna afgestudeerd, hij kijkt er qua opleiding goed op terug, alleen door de corona was het allemaal anders gegaan. “Ik had het liefst gewild dat ik er net als in het begin steeds vijf dagen was, maar het is helaas anders gelopen. Wat ik wel mooi vind, is dat we elkaar blijven motiveren in de opleiding en dat geeft mij een goed gevoel.”


De tentamens en praktijkopdrachten maakte hij allemaal thuis, hij hoefde daarvoor niet naar Leeuwarden. Hij loopt momenteel twintig weken stage bij mediaproductiebedrijf Kbaal in Den Helder. Doordat zijn studie bijna afgelopen is, heeft hij besloten zijn kamer in Leeuwarden op te zeggen. “Ik vind het enorm jammer, maar ik blijf contact houden met mijn huisgenoten, we hadden het enorm gezellig samen.” Voorheen was Marijn ook al actief in Friesland, hij studeerde toen aan de opleiding AV-Specialist op ROC Friese Poort Drachten. Hij woonde daar bij zijn opa en oma in Sneek. “Op ROC Friese Poort had ik het erg naar mijn zin, heb altijd leuk gewoond bij mijn opa en oma. In Leeuwarden is het wel veel meer het studentenleven dan ik had op ROC Friese Poort.” Marijn is niet van plan verder te studeren. Hij weet nog niet of zijn toekomst ook daadwerkelijk op Texel ligt, dat is iets wat hij nog rustig moet bekijken.


'Mis contact met klas'


Rodny Stolk (19) uit Oudeschild is student Business Administration (Bedrijfskunde) op Nyenrode in Breukelen.

Hij kwam daar terecht na een lange zoektocht naar een universitaire opleiding. Bij een open dag wist hij direct dat dit was wat hij wilde. "In plaats van grote collegezalen vol studenten, zit je op Nyenrode in gewone klassen van dertig studenten. Het is een driejarige bacheloropleiding."

Toen op 15 maart de eerste lockdown in Nederland begon, veranderde er een boel. Het was voor hem toen midden in de tentamenweek. “Ik was eigenlijk wel blij, we hadden een ontzettend lastig tentamen en dat werd afgelast. We waren daar heel blij mee. De hele klas ging direct feesten natuurlijk. Op dat moment was het besef van de ernst van het virus nog niet zo groot."


Tijdens de lockdown vond hij het niet erg om weer thuis op Texel te zitten. "Er zitten veel voordelen aan Breukelen, maar daar kookt moeders niet en moet je alles zelf schoonmaken en betalen, terwijl dat hier op Texel anders is. Ook gaat er niets boven de natuur op Texel als je het mij vraagt. Mijn band met Texel is heel groot, dat komt door de natuur, de mentaliteit en het sfeertje dat hier is. Hier ken ik iedereen.” Hij heeft ondanks de twee lockdowns nog steeds zijn kamer in Breukelen. Hij woont daar op de campus, waar alle studenten hun kamer met een klasgenoot delen. “Het voelt voor mij niet raar om daar een kamer te hebben. "Ik kan er als ik wil altijd heen, maar het is wel zonde dat ik de kamer niet geheel in gebruik neem. Mijn kamer opzeggen is geen optie. Dan ben ik de kamer kwijt en moet ik dagelijks heen en weer reizen vanaf Texel."


Digitaal les is voor hem nu ook echt lastig. Hij heeft bij digitaal les geen sociaal contact met de klas en dat is iets wat hij enorm mist. “Dat is het zware deel voor studenten, maar op Texel heb je het geluk dat je nog redelijk normaal met je vrienden op kan trekken nu. Gelukkig heb ik nog wel contact met klasgenoten via de mobiel.” Na de lockdown weet hij dat hij gewoon weer van harte welkom is op zijn school. Vanaf september gaat hij op uitwisseling. Het is nog niet bekend naar welk land, wel denkt hij op z’n vroegst in december weer op Nyenrode te zijn. Na zijn opleiding is Rodny van plan door te studeren, door zo zijn master te halen. Hij weet alleen nog niet of hij dat direct na zijn opleiding al wil gaan doen. Hij weet nog niet precies of zijn toekomst op Texel ligt of elders. Het hangt er bij hem heel erg vanaf, waar hij aan de slag kan. Een leidinggevende functie lijkt hem het mooist.


'Praktijk is lastig'


Iwen Seifert (19) uit Den Burg is eerstejaars student aan de opleiding Hospitality Management (Hotelschool) op NHL Stenden in Leeuwarden.

Afgelopen schooljaar haalde hij zijn havodiploma op OSG De Hogeberg. Hij doorliep eerst zijn mavo, maar na de mavo besloot hij net als in het verleden toch weer havo te doen. Dit schooljaar startte voor hem een nieuwe uitdaging, namelijk studeren aan een hbo-opleiding in Leeuwarden. Hij koos voor de opleiding Hospitality Management. “Deze opleiding sprak mij aan, omdat ik dit een interessant beroep vind. Daarnaast is het ook nog eens een hele brede opleiding, je kan hier alle kanten mee op.”


Hij had een keuze tussen Hotelschool The Hague in Amsterdam en NHL Stenden. “Ik twijfelde tussen die twee plekken, maar ik dacht bij mezelf, ik houd niet heel erg van de drukte in Amsterdam en ik beschouw Leeuwarden toch eerder als een heel groot dorp dan een stad. Als ik door Leeuwarden loop, dan begroeten de mensen elkaar, ik heb het idee dat dat in een stad als Amsterdam toch minder is. Ik voelde dat Leeuwarden meer bij mij paste.” In het begin twijfelde hij nog of hij wel of geen kamer moest nemen in Leeuwarden. “Ik dacht er wel over na, zal ik het nou wel of niet nemen, maar ik ging samen met een vriend van me, Pelle, daar wonen. Daarnaast had ik zoiets van: ik ben student, ik wil nieuwe mensen leren kennen en daarnaast wonen er veel vrienden van me vlakbij mij in Leeuwarden. Inmiddels heeft hij het enorm naar zijn zin in Leeuwarden. Hij woont daar met z’n drieën in een huis in een rustige woonwijk. Hij is daar vaak van zondagavond tot donderdag. Alleen als hij het qua school heel rustig heeft en er is vakantie, dan blijft hij op Texel. Voor de lockdown bleef hij nog wel vaak in de weekenden in Leeuwarden, maar tegenwoordig niet.


Wel is voor hem alles digitaal, zowel zijn praktijklessen als zijn theorielessen. “Door de digitale lessen, zijn de dingen die je in praktijk uitvoert wel steeds lastiger dan als je het gewoon live zou doen.” Hij vindt de lockdown vooral jammer, aangezien er nu minder dingen te doen zijn. “Kijk, normaal zou je met een hele groep gaan zitten, uitgaan en naar de sportschool gaan. Dat mis ik wel. Ik verheug me op mijn echte studietijd in het studentenleven. Ik zit zelfs bij een studentenvereniging dus ik wil er echt van genieten.”

Vanaf volgend school jaar hoopt hij dat alles weer open is. “Ik verwacht dat de scholen wel weer normaal open kunnen, maar of we ook kunnen uitgaan weet ik niet eerlijk gezegd, ik hoop het wel.”

Hij heeft zowel tijdens zijn opleiding de droom om meer van de wereld te zien. “Het zou mij ontzettend leuk lijken om tijdens mijn minor in het derde jaar in een land als Zuid-Afrika te wonen.” Hij weet nog niet zozeer wat hij wil doen na zijn opleiding op werkgebied. Wat hij wel al weet is dat hij meer van de wereld wil zien. Daardoor weet hij ook nog niet zeker of hij zijn hele leven op Texel wil blijven wonen. "Ik zie voor mezelf eigenlijk ook heel veel kansen op een andere plek."


Dirk Kalverboer