Kamervragen over Gemeentefonds


Tweede Kamerlid Gijs van Dijk uit Den Burg en partijgenoot Attje Kuiken (beiden PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan minister Ollengren van Binnenlandse Zaken over een lagere bijdrage die Texel vanaf 2023 uit het Gemeentefonds krijgt.

Texel krijgt vanaf 2023 naar verwachting jaarlijks €520.000,- minder uit het fonds als gevolg van een herschikking van de gelden die in het fonds zitten. Het Gemeentefonds is van het Rijk en bedoeld om jaarlijks rijksbijdragen aan gemeenten te geven. De gemeenten Den Helder, Bergen, Castricum, Heerhugowaard en Beemster komen er door de herschikking eveneens nadelig vanaf.

Van Dijk en Kuiken willen van de minister weten waarom Texel als enige van de vijf Waddeneilanden een 'nadeelgemeente' is. De andere vier Waddeneilanden krijgen na de herschikking meer geld uit het Gemeentefonds. De Kamerleden willen weten of de minister het zich kan voorstellen dat Texelaars verbaasd zijn over de lagere bijdrage. De twee willen weten of de minister het niet extra schrijnend vindt dat Texel minder inkomsten krijgt, terwijl onderzoek van het sociaal en cultureel planbureau eerder liet zien dat er op de Wadden veel werkende armen leven. "Bent u het daarom dan ook, met de PvdA-fractie, eens dat de bijzondere positie van de Waddeneilanden en dat er veel werkende armen leven ervoor zorgen dat juist de Waddeneilanden extra aandacht en financiële steun nodig hebben?"

De Kamerleden zijn ook benieuwd of de minister zich geen zorgen maakt dat door het verlagen van de bijdrage uit het Gemeentefonds de gemeenten in Noord-Holland mogelijk moeten gaan bezuinigen op belangrijke zaken als het bouwen van woningen, schoolhuisvesting, zwembad of bibliotheek. "En bent u het eens dat, naast de grote gevolgen van de coronacrisis op de Waddeneilanden door het missen van de inkomsten uit toerisme, Texel nog eens extra wordt geraakt?" Van Dijk en Kuiken pleiten ervoor dat minister Ollengren haar besluit heroverweegt en juist extra gaat investeren in Texel, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Beemster en Den Helder.