Uitdaging voldoende politie in toekomst op Texel te behouden

Het wordt voor Texel een uitdaging om in de toekomst voldoende politieagenten op het eiland te blijven houden.

Dat liet burgemeester Michiel Uitdehaag weten tijdens de raadscommissie na vragen van raadslid Dries Veltkamp over de uitstroom van medewerkers bij de politie. Volgens Uitdehaag heeft Texel het voordeel dat er altijd een minimale bezetting aan politie op het eiland moet zijn, maar deelt hij de zorgen over de capaciteit voor de lange termijn.


Volgens de burgemeester zou het - met het oog op de toekomst - prettig zijn als Texelse jongeren zouden nadenken over een baan bij de politie. "Dan kunnen ze na hun opleiding terugkeren naar het eiland." Volgens de burgemeester zou het evenmin verkeerd zijn als agenten die op Texel werken ook op Texel wonen. Nu is het zo dat agenten die hun dienst in Den Helder beginnen volgens de CAO een deel van de reistijd met de boot als diensttijd mogen beschouwen. Uitdehaag zei zich hard te willen maken voor huisvesting van medewerkers van de politie zoals nu ook al gebeurt voor bijvoorbeeld mensen die in het onderwijs of in de zorg werken. In die beroepen is op het eiland de komende jaren eveneens vraag naar nieuwe mensen. Op Texel wil huisvesting dan echter nog wel eens een struikelblok zijn.


Bij de politie gaan landelijk de komende jaren naar verwachting duizenden mensen met pensioen. Om de instroom van nieuwe mensen de komende jaren te bevorderen, werd vorig jaar de basisopleiding van de politie al verkort van drie naar twee jaar.