Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr. Natalie schrijft...

Doe je mee…?

Voor ik weer prachtig nieuws deel eerst even dit. Hartelijk dank voor alle verbaasde berichtjes over het artikel in de krant van de overkant. Benieuwd naar wat ik wel gevraagd heb? Bekijk de digitale raadsvergadering van 2 februari. Enorm dank ook voor alle mooie verhalen over het gebruik van regenwater in de tijd dat we nog geen waterleidingen hadden op Texel. En het klopt dat wat ik heb geschreven in mijn column over hergebruik van regenwater, grijs water, niet nieuw is. Lees je dit nu en ben je één van de honderddertig miljonairs die hier een huis bezit? Dan heb ik iets interessants voor je. Ben je net als ik een gewone eilander, dan heb ik drie supertips. Lees je mee?


Het is bekend dat ongeveer 85 procent van de eilanders direct of indirect afhankelijk is van de inkomsten van de horeca en de vele eilanders in deze branche dag en nacht werken. Met als gevolg helaas ook een hoger scheidingspercentage op het eiland, waardoor er meer vraag naar woningen is, ondanks dat Woontij nieuwe (bejaarden)woningen heeft opgeleverd. Naar schatting zijn er nu 1.100 mensen op zoek naar een woning. In ieder geval geen honderd zoals uit een enquête zou blijken. Wachten op groenlicht van de gemeente Texel / de Provincie voor nieuwbouw, vraagt heel veel geduld.


De ambtenaar die ermee bezig was, is weg en de opvolger is in Den Hoorn nu eerst aan de slag met onderzoek hoeveel bomen gekapt mogen worden voor de nieuwbouw. Het voorlopige antwoord lijkt dat de meeste bomen niet gekapt mogen worden, alleen verplaatst, waardoor er minder woningen gebouwd mogen worden dan gepland. Mocht je hier als eilander moedeloos van worden omdat je nú een huis nodig hebt? Hier de drie tips die wellicht succesvoller zijn. Tips die meteen een oplossing bieden voor de volksziekte die obesitas al voorbij geschoten is: eenzaamheid.


De drie tips:

1. Koop als stel samen met je (schoon-)ouders een huis en deel dat huis in tweeën;

2. Koop een zorgwoning en plaats dat in de tuin van je woonhuis en laat dit huisje bewonen door één huishouden;

3. Verbouw je huis zo dat je er wél met twee families in kan wonen. Wellicht geeft dat je iets meer hoop op een woning dit jaar. Je stapt met die manier van wonen ook in de voetsporen van onze grootouders.


Ben je een van de 130 miljonairs op ons eiland? Is jouw uitdaging dat je door de wijziging van de voorwaarden van de bank nu rente moet betalen op het geld op de bank? Zie je daarnaast ook dat de beurzen niet meer zo stabiel zijn? Ik wil je uitdagen om bij te dragen aan een manier waar iedereen wat aan kan hebben. Niet door villa’s met rieten daken voor toeristen te ontwikkelen, maar betaalbare circulaire koophuizen voor eilanders. Waardoor we als eiland van het huizenprobleem af zijn. Je als circulaire wijk met gebruik van grijs water een voorbeeld kan zijn voor de rest van Nederland. En dankzij jou ook meteen wordt bijgedragen aan het probleem dat er teveel drinkwater gebruikt wordt op ons eiland. Toeristen 190 liter per dag (l/d), inwoners 143 l/d en landelijk 120 l/d. En bovenal we dankzij jou een nieuwe (circulaire) economie aanboren naast de horeca.


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker