Oud-Texelaar Tuur Elzinga.
Oud-Texelaar Tuur Elzinga. Foto: Carla van Thijn/FNV

Oud-Texelaar kandidaat voorzitterschap FNV

Oud-Texelaar Tuur Elzinga (51) staat kandidaat om de nieuwe voorzitter van de FNV te worden. Samen met Kitty Jong is hij in de race voor het voorzitterschap vrijkomt door het vertrek van Han Busker. Elzinga en Jong zijn op het moment allebei vice-voorzitter van de vakbeweging. Tuur Elzinga is een zoon van Henny en Margaret Elzinga. Hij woonde tot zijn achttiende op Texel totdat hij voor studie naar de overkant ging. Hij werkte onder meer als beleidsmedewerker voor de fractie van de SP in de Tweede Kamer en hij was van 2007 tot 2016 senator voor de SP in de Eerste Kamer.

Sinds 2017 is hij lid van het hoofdbestuur van de FNV waarvoor hij eerder ook al actief was. Hij was vanaf 2012 onder meer ‘kwartiermaker’ bij de omvorming van de FNV tot een vernieuwde vakbeweging. De afgelopen jaren was Elzinga hoofdonderhandelaar namens de FNV bij de onderhandelingen tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het Rijk over het nieuwe pensioenstelsel.

De bijna één miljoen leden van de FNV kunnen tot 9 maart hun stem uitbrengen op Jong of Elzinga. Woensdag 10 maart wordt bekend wie de nieuwe voorzitter van de vakbeweging wordt.