Op de veegwagen over het Schilderend in Den Burg.
Op de veegwagen over het Schilderend in Den Burg. Foto: Job Schepers

Gladheidsbestrijding blijkt complex kunstje

Hoofdredacteur Job Schepers laakte zondag in een Tweet de gladheidsbestrijding van de gemeente. Onterecht, stelde de gemeente die direct een uitnodiging de deur uit deed en zo zat de verslaggever een uurtje later aan boord op de veeg- en strooiwagen bij Jan Kuiper.

We hebben vooraf gestrooid met een pekeloplossing. Je ziet aan die auto hiervoor dat de sneeuw niet aan de weg blijft plakken. Dat komt daardoor. Als we dat niet gedaan hadden, werd het hier één grote ijsplaat", vertelt Jan terwijl de schuiver door de sneeuw ploegt. De sneeuw heeft, in combinatie met de wind, op sommige plaatsen flinke duinen gevormd. "Maar ik moet straks aan het einde van deze weg keren en daarna rijden we weer eerst terug naar Den Burg. Maar let maar eens op het stuk waar we zonet alles hebben geschoven."


Het stuk waar we drie minuten met de schuiver overheen reden, is inmiddels alweer besneeuwd. Ook de sneeuwduinvorming is alweer zichtbaar. "Snap je het nu? Dat gebeurt op de Pontweg ook. Als je in De Koog bent, is het aan het begin alweer ondergesneeuwd. Het lijkt dus vechten tegen de bierkaai, maar als we het niet zouden doen, zou het nog veel erger zijn."


Het is een indrukwekkend gezicht als er weer een sneeuwduin aan de kant wordt geschoven. De sneeuw spat omhoog en eventjes zien we niets, aan de achterkant strooit de wagen direct het geveegde stuk, zodat nieuwe sneeuw niet hecht. In Den Burg wordt de machine iets bijgesteld. "Ik wil de rubbers iets hoger hebben, zo slijten ze te veel. Hij heeft het snel voor elkaar en we zetten koers richting Oudeschild. Het Schilderend is alweer flink besneeuwd en de Schilderweg is bar en boos. "Toch ben ik hier al drie, vier keer langs geweest vandaag en ik ben om half 1 begonnen." In Oudeschild zelf keren we om en schuiven de andere weghelft van de Schilderweg. "Dan is het wel eens lastig. Kijk, de machine schuift de sneeuw naar rechts weg. Maar dan blaast de wind de sneeuw weer de weg op. Maar als ik het naar links weg zou drukken, ligt de sneeuw weer op de andere weghelft." Aangezien de weg niet wordt afgesloten tijdens het schuiven is het ook geen optie om tegen het verkeer in te rijden. Een ritje op één van de drie sneeuwschuivers geeft een hoop inzicht in de werkwijze van de sneeuwbestrijding.


Stephan Kikkert van de gemeente heeft de hele dag gladheidswacht. Hij legt uit "De mannen werken keihard, maar met drie vrachtwagens en twee trekkers kun je nog steeds niet overal zijn. Vergeet niet dat de omstandigheden van vandaag wel heel bijzonder zijn, dit maak je zelden mee. De meeste automobilisten passen goed op gelukkig, Maar je hebt er altijd weer bijzondere mensen tussen. Vanmiddag stond er een strooiwagen in de berm. Die was ingehaald door een auto en moest daarna uitwijken. De bermen zijn zeiknat, dus het was nog een gedoe om hem weer los te trekken. Deze groep werkt tot 22:00 uur door, dan wordt bekeken of we 's nachts ook doorgaan. Iedereen doet zijn uiterste best."


De redacteur in kwestie geeft toe dat hij te snel geoordeeld heeft, maar heeft wel genoten van het onverwachte uitje. De chauffeur en Stephan Kikkert vinden het sportief dat hij direct is meegegaan. Maandagochtend bleek dat de gladheidsbestrijders de hele nacht hebben doorgewerkt.