Het hek wordt geplaatst tegen de route aan.
Het hek wordt geplaatst tegen de route aan. Foto: Job Schepers

Verbazing over hek langs Zanddijk

Opnieuw verbazing bij de bewoners van het fietspad Zanddijk nabij De Slufter. Na een jaar van irritatie wegens halve communicatie door de gemeente, werden ze deze week verrast met een hek dat zo ongeveer in het gedeelde ruiterpad en mountainbikepad staat.

"Je kunt er op wachten dat iemand met zijn stuur in dat hek blijft hangen. Eerst was de bocht daar ongeveer negentig graden, die hebben ze al afgevlakt. Ook omdat wij ermee kwamen. Anders had je daar de fietsers ook uit het hek kunnen rapen straks. Maar dit hek - dat er zomaar ineens kwam - staat zo dicht op het pad dat ruiters mogen hopen dat hun paard nergens van schrikt."


Aan het woord Hans Westdorp, één van de aanwonenden en intensief betrokken bij de strijd tegen de fietsstraat. Vol verbazing las hij vorige week het halleluja-verhaal vanuit de gemeente.


"Laten we voorop stellen dat we blij zijn dat de fietsstraat van de baan is. Maar de gemeente brengt het nu als een grote overwinning, waarbij zij steeds gezocht hebben naar een manier om geen fietsstraat te hoeven aanleggen. Het zijn de bewoners - zoals bijvoorbeeld ook Nico Nagtegaal - die vanaf het begin geageerd hebben en ook actief contact hebben gezocht met instanties als de fietsersbond en vooral “Veilig Verkeer Nederland” die ook een rapport heeft geschreven waarin gesteld wordt dat een fietsstraat niet verstandig is, zelfs niet gewenst Toen ik het stuk in de Texelse Courant las vorige week, dacht ik: 'schrijven jullie alles op wat de gemeente meldt zonder wederhoor te doen?' Nogmaals, van alle oplossingen is dit niet de beste, maar wel denken we de best haalbare. En het is niet dat ik met m'n kop in de krant hoef, maar er ontbreekt gewoon veel informatie en er wordt gedaan of alles nu is opgelost. Er blijven gewoon een hoop vragen. Hoe kan het dat er eerder 4.500 m2 gecompenseerd moet worden en nu ineens nog maar 166m2. Al onze bezwaren zijn gegrond verklaard, maar de gemeente weigert toe te geven dat ze een fout hebben gemaakt en spelen nu wel mooi weer. Dat vind ik gewoon jammer. Ik heb tegen de desbetreffende ambtenaar - verder een aardige man die altijd bereikbaar is - ook gezegd dat de Gemeente niet echt communicatief en/of transparant is. Neem nu dat hek, wat afgelopen week geplaatst is, dat sluit weer een stuk natuur af voor vrij gebruik en zo kruipt het verder."


Gewoon het idee dat je aan het lijntje gehouden wordt

De omwonenden zijn heel blij dat het fietspad wordt opgeknapt en kunnen zich vinden in deze oplossing. "Deze inrichting is prima voor langzaam verkeer. Misschien zelfs wel beter dan het was. Maar doordat de lopende weg wordt afgesloten zal het verkeer op de Slufterweg toenemen. Wat doet dat weer bij de afslag met de Postweg? Dat hele traject komt nog hé! Daar ga ik heel erg op letten."

Als de redactie met Westdorp een kijkje neemt bij het hek dat wordt aangelegd, komt ook Nico Nagtegaal aangelopen. "Als wij niets hadden gezegd, was die flauwe bocht, de overgang tussen fietspad en Zanddijk, er niet gekomen. Die fietsstraat was gewoon echt een heel slecht idee. Dit hek is nu weer een verrassing. Hier voor de deur komt nog iets waar auto's die hier toch per ongeluk heen zijn gereden kunnen keren. Hoe dat er uit komt te zien weten we nog niet. Weer een voorbeeld van slechte communicatie." Wel hebben we een toezegging van de Gemeente gehad, in de persoon van de projectleider, dat wij worden geïnformeerd over hoe en wat er gaat gebeuren betreffende het keren van auto’s.


Hans besluit: "Ik snap nu de frustratie bij de bewoners van de Kogerstraat heel goed. Je hebt gewoon het idee dat je aan het lijntje gehouden wordt en er wordt verteld wat op dat moment de gemeente het beste uitkomt. Kijk naar de fietsstraat Emmalaan. Daar is toch helemaal niemand blij mee, behalve de gemeente zelf? Hier bij de Zanddijk hebben we volgens ons, en dat gevoel hebben we steeds meer gekregen in de loop der tijd, dat er andere belangen speelden en dan praten we niet alleen over compenseren van grond en vandaar dat ook de veiligheid maar op een tweede plan gezet is, als dat zo is zeg dat dan gewoon."


"Voor ons is afgelopen jaar duidelijk geworden dat communicatie door en vanuit de gemeente aan een grote update toe is en dat het beleid aangaande Natura 2000 het best beschreven kan worden als 'rupsje nooit genoeg'."