Een van de nieuwe zomerhuizen aan de Vuurtorenweg.
Een van de nieuwe zomerhuizen aan de Vuurtorenweg. Foto: Henk Leyen

"Gebouwtje nodig omdat netwerk onvoldoende capaciteit heeft"

Capaciteitsproblemen met het stroomnet op Texel liggen ten grondslag aan het verzoek om bij de zes nieuwe zomerwoningen aan de Vuurtorenweg nabij De Cocksdorp een extra gebouw voor de nutsvoorzieningen neer te zetten.

Dat was de strekking van een betoog dat Erwin van der Linde, één van de initiatiefnemers van de nieuwe zomerwoningen, dinsdag hield bij de raadscommissie. De partijen is gevraagd een 'ontwerpverklaring van geen bedenkingen' ter inzage te leggen voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het gebouw dat 35 vierkante meter groot moet worden.

Volgens Van der Linde krijgen de zes zomerwoningen één aansluiting voor elektriciteit en water en zou het aanvankelijk om drie keer 80 Ampere gaan. Het werd drie keer 160 Ampere waardoor er sprake is van grootverbruik en er andere meterkasten nodig zijn. Het gebouwtje wordt tevens de plek voor een installatie van zonnepanelen die bij omliggende schuren van Boon en Smit op het dak komen te liggen en een plek waar elektrische fietsen van gasten opgeladen kunnen worden. Bedoeling is dat de huizen medio dit jaar in de verhuur gaan. Als het gebouwtje er niet zou komen, is het volgens Van der Linde pas mogelijk om de huizen vanaf 2024 te verhuren omdat het elektriciteitsnet dan pas voldoende capaciteit zou bieden. Meerdere partijen gaven tijdens de commissievergadering aan op zich geen moeite met het gebouwtje te hebben, maar waren wel kritisch over het verloop van het proces. Nils Lely (PvdA) kaartte aan het eerst allemaal niet nodig was en nu opeens wel. Volgens Van der Linde was het gebied aan de Vuurtorenweg op kaarten van de NUON eerst groen gekleurd wat stroomcapaciteit betrof en was het van de ene op de andere dag rood gearceerd.


Volgens Van der Linde zou het gebouwtje zeker in de eerdere aanvraag voor de nieuwe zomerwoningen zijn meegenomen als de perikelen met de stroomaansluiting eerder bekend waren geweest. Dat werd ook beaamd door wethouder Edo Kooiman. Het bouwvlak biedt nu geen ruimte voor een extra gebouwtje, vandaar dat het verzoek voorligt bij de gemeenteraad. Van meerdere kanten klonk de vraag waarom het opladen van de fietsen in een centraal gebouw moet plaatsvinden en niet inpandig in de huizen kan. Annie Hin (Texel 2010) merkte op dat daar niet zoveel ruimte voor nodig is. Cees Hoogerheide (TB) merkte op dat het opladen van een fietsaccu overal kan plaatsvinden. Het voorstel wordt 17 februari behandeld in de raad.