Afbeelding
Foto:

@txl

Gezond

Ik ben bijna jarig en rond mijn verjaardag vorig jaar kwam de coronapandemie dichterbij. Op mijn verjaardag, waar nog visite was, werd er al gesproken over Oostenrijk waar het virus rondwaarde. We zijn dus bijna een jaar verder. Een jaar corona, een jaar vol aanpassingen. Zoals vorige keer verteld, is bijna mijn enige uitje de fysiotherapeut. Een verhelderend gesprek met haar en de tijd die corona wat extra geeft, gaf me stof tot nadenken, en niet over alle maatregelen, maar over onze zorg, onze maatschappij.


De overheid investeert al jaren niet meer in onze gezondheid. Zoals bekend staat de zorg al jaren onder druk, maar ook in het voorkomen van zorg wordt niet in ons land in geïnvesteerd. We weten allemaal dat we gezond moeten eten en moeten bewegen, maar het gezonde eten is in ons land nog steeds duurder dan de makkelijke frituurhap. Overgewicht is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Roken wordt ontmoedigd, dat zien we de laatste jaren dan wel weer terug, maar alcohol en drugs worden naar mijn inziens de laatste jaren steeds meer gebruikt.


Laatst keek ik met mijn moeder oude foto’s terug van de feestmarkten in De Cocksdorp, in de tijd dat zij modeshows organiseerde op de markt. Wat me het meest opviel was de ontspannenheid, de blije koppies van het publiek en de modellen. Ik zal niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar soms zou ik wel een even terug willen gaan in de tijd. Naar de tijd dat je niet zoveel keuzes had. Dat je op de fiets moest om naar je vriendinnen te gaan, omdat even snel in de auto stappen niet zo vanzelfsprekend was. De psychische druk was minder, en ook de lichamelijke klachten. Veel van onze lichamelijke klachten ontstaan zeker door levensstijl, maar ook vooral door je psychische gesteldheid. Daar ben ik als leek in de gezondsheidswereld heilig van overtuigd. We kunnen wellicht een hoop voorkomen. De druk verminderen op de psychische gezondheidzorg en daarmee misschien ook wel de lichamelijke gezondheidszorg. Ik ben benieuwd wat deze pandemie ons nog in positieve zin kan brengen..


Emily Westdorp