Anders bekeken...

Domme ganzen


Het is zondagmorgen we wandelen tussen de weilanden door, genieten van de winterzon op ons gezicht. Mountainbikers gaan in een lange sliert ons voorbij, je hoort de pedalen gaan, in de lucht gonst het van de ganzen. Ze vormen net zulke slierten op hun vlucht, hebben het tenslotte uitgevonden, en ik vraag me wel eens af of ze ook een seintje geven aan elkaar als ze moeten overnemen. Ik weet zeker dat ze met elkaar communiceren, luister maar eens wat een kabaal. In de lucht is het een schouwspel, als ze zijn geland in megagrote formatie, wordt het minder. In September 2017 waarschuwde Lia van Fulps Duunker ons al door een goed geschreven en onderbouwd stuk in de krant. Het ging over Waalenburg, de intrek van de ganzen en het verloren gaan van de diversiteit bij de vogels. Ze had haar huiswerk gemaakt, gezocht naar klassiekers en deze gevonden in Thijsse, 1927 ik citeer: "geen grauwe gans in de lucht te bekennen.”

Ik heb ook wat speurwerk gedaan en heb het rapport vanuit Wageningen, Alterra uit 2012: "pilot onderzoek grauwe ganzen op Texel” doorgespit. Ik ben verbaasd, hieruit blijkt namelijk dat men in 1980 al is begonnen met tellingen.

De grafiek van toename is alarmerend. In 2011 werden er ruim 12.000 eieren onklaar gemaakt en 4550 ganzen afgeschoten. Maar het gewenste effect werd niet behaald, immers de gans legt de eieren opnieuw, ook op onbegaanbare, minder zichtbare plekken.

Het effect voor de natuur is niet alleen de gigantische schade aan de landbouw, de grasgewassen, maar tevens de grote stijging van stikstof en fosfaathuishouding in bijvoorbeeld onze duinplassen. Het grote Vlak, het pompvlak en het landje van Klaas Kok. De vegetatie is aldaar totaal veranderd. De diversiteit is aangedaan.

Mijn verbazing wordt nog groter als ik in het Noordhollands Dagblad van 19 januari 2021 lees dat je de gigantische aanwas en overlast niet als schade moet zien maar als een ecologisch gevolg! Bioloog Dijksen spreekt zich uit…

Nee dat is handig, we blunderen al vanaf het uitkomen van het rapport in 2012 waarin zeer duidelijk prognose en gevaar wordt geformuleerd. We luisteren niet naar waarschuwingen, maar willen met een biologische “onderbouwing”, in mijn ogen een douceur, de grote kromme ook nog recht praten!

Vorige week was de vogeltelling, ik hou ervan, er hangt een grote Thijsseschoolplaat met onze mooie vogels bij ons aan de muur. Maartje Duin, dochter van grote vogelaar Jan Duin, zit met haar dochtertje de vogels aan te wijzen en te benoemen. Hoe mooi ! De diversiteit valt tegen. Hoe zou dat nu kunnen? Texel Vogeleiland hoe lang nog? 72.000 ganzen op de teller…En wie is hier nu eigenlijk de domme gans?

Jozien