Dode konijnen in duingebieden na oplaaien myxomatose

Het zal de mensen die veel in de natuur komen zijn opgevallen dat er de laatste tijd veel dode konijnen zijn. Navraag bij Staatsbosbeheer leert dat sprake is van de konijnenzieke myxomatose. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen.

De ziekte is nooit echt weggeweest, het steekt periodiek plaatselijk heftiger de kop op, net als VHS, een andere konijnenziekte. De dode konijnen worden vooral waargenomen in de Eierlandse Duinen waar eerder dit jaar juist werd vastgesteld dat het goed ging met de konijnen. "Het is in vergelijking met dertig jaar geleden nog steeds slecht maar zeker een verbetering ten opzichte van de afgelopen jaren. In het zuidelijke duingebied is dit niet het geval, hier is het blijvend slecht, al zijn hier ook kleine schommelingen", liet Staatsbosbeheer destijds weten. SBB schreef toen eveneens: "We zijn optimistisch over de Eierlandse Duinen, maar het is vaker voorgekomen dat er herstel was en het vervolgens toch weer slechter ging door een nieuwe virusuitbraak. Dat blijft ook nu nog een mogelijkheid, al hopen we natuurlijk van niet. Myxomatose is er nu nog steeds maar lijkt minder vaak dodelijk."

Gezien het aantal dode konijnen - de redactie telde er langs een pad tien in nog geen anderhalve kilometer en kreeg daarnaast meer meldingen van wandelaars - lijkt het virus toch vrij agressief. Staatsbosbeheer is op de hoogte van de virusuitbraak en houdt het in de gaten. Ze kunnen er echter niet veel aan doen. Het is onmogelijk om konijnen die vrij in de natuur leven tegen de ziekte te beschermen. Het is niet nodig om dode konijnen te melden. De dieren die het overleven, zullen een goede weerstand hebben opgebouwd.