Het strand bij paal 9 eind augustus vorig jaar tijdens een storm.
Het strand bij paal 9 eind augustus vorig jaar tijdens een storm. Foto: JUSTINSINNER.NL

'Definitieve bescherming paal 9'

Gemeente, Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaan met elkaar bekijken op welke wijze de kust bij paal 9 definitief tegen afslag kan worden beschermd.

Dat heeft wethouder Edo Kooiman (strandzaken) laten weten. Definitieve bescherming van de kust bij paal 9 moet op termijn beter zijn dan telkens nieuwe zandsuppleties uitvoeren. Het strand bij paal 9 is opnieuw erg klein en smal geworden, waardoor Rijkswaterstaat er dit jaar weer een omvangrijke zandsuppletie laat uitvoeren.


Hoe een definitieve bescherming van de kust eruit moet komen te zien, is nog niet bekend. Volgens Kooiman zitten Rijkswaterstaat, Hollands Noorderkwartier en gemeente in een voorstadium van het overleg dat ze willen gaan voeren. "We gaan op het moment nog wel uit van het behoud van de basiskustlijn." Als die lijn wordt overschreden, gaat Rijkswaterstaat automatisch aan de slag met suppleties. De noodzaak van een definitieve en op termijn ook minder kostbare oplossing is volgens de wethouder al voelbaar. Hollands Noorderkwartier stelde dit jaar als voorwaarde dat er iets zou gebeuren aan het strand bij paal 9 voordat er opnieuw zou worden meegewerkt aan de plaatsing van strandhuisjes bij paal 9.


Rijkswaterstaat laat dit jaar tussen paal 9 en paal 13 een suppletie uitvoeren waarbij één miljoen kubieke meter zand op het strand wordt gespoten. Als gevolg daarvan kunnen de huisjes bij paal 9 en paal 12 pas later in het seizoen geplaatst worden. De suppletie is naar verwachting half mei klaar bij paal 12 en half juni bij paal 9. De huisjes kunnen volgens de gemeente in afwachting van plaatsing op het strand op de parkeerterreinen bij de strandopgangen blijven staan. Klussen aan de huisjes wordt daar niet toegestaan.


Tussen paal 14,3 en paal 23 komt dit jaar volgens Rijkswaterstaat een grote vooroeversuppletie van 4,2 miljoen kuub zand en noordelijker tussen paal 25,2 en paal 28 is een vooroeversuppletie van 1,5 miljoen kuub zand gepland. Het zand wordt op beide trajecten voor de kust in zee aangebracht. De kosten van de werkzaamheden lopen in de miljoenen.