Meer dan de helft is positief over thuiswerken.
Meer dan de helft is positief over thuiswerken. Foto: TipTexel.nl

Thuiswerken bevalt meeste panelleden

56 Procent van de deelnemers aan deze raadpleging van TipTexel is (zeer) positief over thuiswerken. 52 Procent van de panelleden ziet het zeker zitten om ook na de coronacrisis deels thuis te blijven werken, 23 procent zelfs helemaal.

Eén deelnemer merkt gevat op: "Ik heb een eigen boerderij dus werk altijd thuis." Bij zowel voor- en tegenstanders valt wel te merken dat ze soms twijfelen. Iemand die 'zeer positief' heeft ingevuld, geeft aan: "Heeft voor- en nadelen. Meer geconcentreerd, maar ik mis het contact en de interactie met collega's ." Een ander meldt: "Thuiswerken is enerzijds comfortabel. Anderzijds met schoolgaande kinderen erg intensief. Vergaderen is effectiever, maar mail en administratie veel omvangrijker. Internetbelasting in buitengebied is ook wel een dingetje."

Bij mensen die het aan het begin leuk vonden, lijkt de pret nu over, getuige ook de volgende opmerking: "In het begin ging het wel goed, vind het nu wel erg saai worden. Ik mis de gesprekken met collega's en word gek van alle mails die ik krijg."


Andere zaken die worden aangemerkt is het ontbreken een goede werkplek, het gesleep met werkspullen. Bovendien kunnen sommige privacygevoelige dossiers niet mee naar huis worden genomen. Van de groep die positief staat tegen thuiswerken geldt als belangrijkste argument dat ze nu hun eigen tijd beter kunnen indelen en daarnaast de reistijd ontbreekt. Bij de groep die er zeer negatief tegenover staat, mist het grootste deel (zestig procent) het contact met collega's. Dat maar liefst 75 procent aangeeft het ziet zitten om in ieder geval deels thuis te blijven werken, geeft aan dat de coronacrisis wellicht een onverwachte verandering in het werkveld gaat bewerkstelligen. Niet in ieder beroep is het mogelijk om thuis te werken, denk hierbij bijvoorbeeld aan winkels en horeca. Voor mensen die met bijvoorbeeld een kantoorbaan wel meer thuis kunnen werken, valt er in veel gevallen nog wel wat te verbeteren. "Veel overleg gaat nu via de WhatsApp, mail of telefonisch. Thuiswerken kost veel efficiëntie, omdat de kinderen thuis en om aandacht vragen, de hond wel even buiten een frisse neus halen, de katten willen naar binnen of naar buiten et cetera."

De luxe van een thuiswerkkantoor is niet voor iedereen een mogelijkheid en met meerdere thuiswerkenden ligt afleiding op de loer. De basisschoolkinderen gaan komende week weer naar school, hetgeen misschien weer wat meer rust brengt op de gedwongen werkplek.