Schop in grond voor Onderwijscentrum

De bouw van het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg gaat half februari van start. Dan gaan concreet de eerste schoppen de grond in.

Het nieuwe schoolgebouw, dat ontworpen is door GeO Architecten uit Schagen, wordt in opdracht van de schoolbesturen van de basisscholen in Den Burg gebouwd door bouwgroep Dijkstra Draisma uit Friesland. De bouwgroep werd vorig jaar zomer al opgenomen in het bouwteam van het nieuwe Onderwijscentrum om op basis van het voorlopig ontwerp voor het schoolgebouw een definitief ontwerp te maken. Dijkstra Draisma verwacht in december 2021 klaar te zijn met de bouw. De gemeente verwacht dat het Onderwijscentrum eind van het eerste kwartaal van 2022 in gebruik kan worden genomen.


Op het moment zijn de schooldirecteuren van de vijf basisscholen in Den Burg met elkaar bezig plek voor de scholen in het nieuwe gebouw te vinden. Het centrum komt te bestaan uit drie bouwlagen met op de begane grond en de eerste verdieping ruimte voor de vijf scholen en op de tweede verdieping ruimte voor onderwijs ondersteunende diensten, ICT en directie. Van de week gingen verhalen rond dat er lokalen te weinig zouden zijn, maar dat is volgens de schoolbesturen niet het geval.


De school wordt gebouwd op het basis van het huidige aantal basisschoolleerlingen in Den Burg (circa zeshonderd) met een opslag van tien procent. Dat betekent dat het in de eerste jaren soms even passen en meten kan zijn, maar dat er bij een afname van het aantal leerlingen over een paar jaar ook niet meteen grote hoeveelheden ruimte leeg komen te staan. Volgens de stuurgroep is daarbij sterk rekening gehouden met de verwachtingen van het aantal basisschoolleerlingen in de komende jaren. Het Onderwijscentrum wordt het nieuwe onderkomen voor de Thijsseschool, Jozefschool, Kompasschool, Vrije School Stella Maris en De Fontein. Zij krijgen elk een eigen 'thuishaven' (eigen plek) in het nieuwe gebouw en er komen diverse gezamenlijke ruimtes.


Het college heeft vorige week besloten €7.711.844,- beschikbaar te stellen voor de bouwkosten van het nieuwe schoolgebouw. Het totale budget voor het Onderwijscentrum is €9.544.000,-, een krediet dat op 13 november 2018 door de gemeenteraad beschikbaar werd gesteld. Die €9,5 miljoen is volgens de gemeente inclusief voorbereidingskosten (negen ton), de inrichting van het gebouw, de inrichting van de omgeving van het Onderwijscentrum en een budget van €164.000,- om het gebouw volledig energieneutraal te maken. Het Onderwijscentrum komt achter de OSG aan de Emmalaan te staan. Het wordt een gebouw met op de eerste verdieping een verbinding tussen het Onderwijscentrum en de OSG.