De buitenruimte bij de TXL sporthal.
De buitenruimte bij de TXL sporthal. Foto: Jeroen van Hattum

Voorkom tekorten op volgende projecten

Het college moet slimmer op papier zetten hoe het in de toekomst nieuwe tekorten bij volgende grote projecten gaat voorkomen. Die boodschap kreeg wethouder Edo Kooiman dinsdagavond mee vanuit de politiek.

De politieke partijen bespraken in commissieverband de tekorten die de afgelopen jaren zijn ontstaan bij De Tuunen en Den Burg-Zuid. Aan de orde was een plan van aanpak dat het college heeft opgesteld om herhaling te voorkomen. Rikus Kieft (GroenLinks) miste in dat plan concrete afspraken waar de raad het college aan kan houden. Volgens Kieft is dat nodig voor de raad als controlerend orgaan een vinger aan de pols te houden. "Ik wil graag afsprakenlijsten zien waarop je kunt afvinken wat er gebeurd is. Dat zou een belangrijke toevoeging zijn."

Ook bij de andere partijen was de spreekwoordelijke kous wat de tekorten op de grote projecten betrof nog lang niet af. Frans Visman (D66) had een hele serie vragen voor de wethouder om bedragen nader te onderbouwen. Hij vroeg het college ook, bovenop de Nieuwlanderweg en het nieuwe Onderwijscentrum als huidige grote projecten te zitten.

Nick Ran (VVD) had eveneens een lijstje met vragen klaarliggen. Hij wilde onder meer weten waarom het college nu aangaf dat de reikwijdte van Den Burg-Zuid (onder meer herinrichting Emmalaan en nieuwe rotonde Elemert) als groot project niet helemaal duidelijk was, terwijl er eerder duidelijke plankaarten op tafel lagen. Hij was verbaasd dat het college nu ook al met een mogelijke overschrijding van €47.900,- op de grondexploitatie van de locatie van de oude Kompasschool kwam en hij was benieuwd of het aanbrengen van extra verlichting in De Tuunen financieel al ergens is gedekt. Ran pleitte eveneens voor een betere borging van subsidieaanvragen voor grote projecten, zodat subsidies niet kunnen wegvallen.


Uit een reactie van wethouder Kooiman viel op te maken dat de verlichting voor De Tuunen vooralsnog in de post onvoorzien zit. Op andere vragen zegde hij toe later schriftelijk terug te komen. Kooiman liet in een verklaring weten dat er vanuit het college te weinig toezicht is geweest op de grote projecten waardoor er tekorten waren ontstaan. De wethouder benadrukte dat dankzij een andere werkwijze die al is ingevoerd de tekorten bij doorrekeningen door externe bureaus boven water zijn gekomen. De eerste tekorten werden bekend in november 2019, in november 2020 gevolgd door nieuwe tekorten die boven kwamen drijven.

De nieuwe werkwijze houdt kortgezegd in dat het managementteam van de gemeente voortaan periodiek wordt geïnformeerd door de projectleider annex budgethouder van grote projecten. Projectleider/budgethouder zijn verantwoordelijk voor het bijhouden en inzichtelijk hebben van de facturenstroom en de voortgang van het project. De aanpassingen ontlokten Kieft de uitspraak dat het er de afgelopen bijna amateuristisch aan toe gegaan lijkt. Hij twijfelde niet aan de goede bedoelingen van het college, maar vond het verstandig als het voorkomen van nieuwe tekorten goed in een raadsbesluit wordt vastgelegd.