Dekking tekorten

op grote projecten

Het college heeft plannen op tafel gelegd om de tekorten op Den Burg-Zuid en De Tuunen te dekken. Er zijn ook plannen gemaakt om te voorkomen dat de kosten van zogeheten 'grote projecten' opnieuw uit de hand kunnen lopen.

Dat blijkt uit een stuk dat vanavond (dinsdag) door de politieke partijen in een digitale raadscommissie wordt besproken. Bedoeling is om het tekort van €219.000,- op De Tuunen door het krediet voor dat project te verhogen uit de algemene reserve. Voor het tekort op Den Burg-Zuid wordt €76.893,- uit de algemene reserve gehaald (waarvan €40.000,- voor de omgang met vervuilde grond van de Emmalaan). Daarnaast wil het college vanaf 2022 een bedrag van €36.893,- structureel in de gemeentebegroting opnemen. Aan de andere kant wil het college een tussentijdse winst van €850.000,- uit de herberekende grondexploitatie van Den Burg West nemen en deze ten gunste brengen van de algemene reserve.


Het stuk dat vanavond op tafel ligt, is een reactie van het college op een verzoek van de raad om een overzicht te bieden van de grote projecten, zodat daar weer zicht en grip op ontstaat. De raad was er in november niet blij mee om voor de tweede keer geconfronteerd te worden met tekorten op de grote projecten.


Uit het overzicht blijkt dat er voor de grondexploitatie van de locatie Kompasschool nog €47.900,- nodig is om geen tekorten te laten ontstaan. Bedoeling is dat dat geld eveneens uit de algemene reserve komt. Op de locatie Kompasschool zijn zorgwoningen op het oog wanneer de school is verhuisd naar het nieuwe nog te bouwen Onderwijs Centrum Texel. Het college verwacht voor het nog te bouwen Gezondheidsplein dat de grondexploitatie daar een hoger voordelig saldo gaat geven dan eerder berekend. Voorgesteld wordt aan de politieke partijen om de gewijzigde opbrengsten bij het afsluiten van de grondexploitatie voor het Gezondheidsplein ten gunste van de algemene reserve te brengen.


De gemeente heeft intern aanpassingen doorgevoerd om meer grip op grote projecten te houden. Het managementteam wordt voortaan periodiek geïnformeerd door de projectleider annex budgethouder van grote projecten na overleg met de financieel adviseur. De projectleider annex budgethouder is verantwoordelijk voor het bijhouden en inzichtelijk hebben van de facturenstroom en de voortgang van het project. De administratie is volgens het college zo ingericht dat de budgethouder goed kan sturen op zijn budgetten. "De budgetten worden besproken met de financieel adviseur." De gemeente gaat het voortaan ook vooraf benoemen wanneer er sprake is van een groot project. "Dan is voor iedereen helder dat er ten aanzien van de sturing gewerkt wordt met de daarbij horende afspraken.