De rotonde Nieuwlanderweg met de nieuwe verlichting.
De rotonde Nieuwlanderweg met de nieuwe verlichting. Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

Mag het licht aan?


Sinds een aantal jaren is er besloten dat er op het eiland 's nachts het licht maar uit moest. Inmiddels is dit nu een aantal jaren zo. Ik was vaak op de weg, echter zonder enige aankondiging was het ineens donker. De gemeenteraad, met daarin nul verkeersspecialisten, beslisten dat het donker moest zijn. Hoe doe je dat met lantaarnpalen? Een schakelaar? Eerst even kijken hoe dat is? Welnee, je laat ze er allemaal uittrekken. Zo kwam het dat ineens het eiland aardedonker was. Niet een schakelaar omzetten maar meteen verwijderen. Een onomkeerbaar proces. Want 'wat zijn we groen'. Er werden reflecteerde vierkantje 'dingetjes' op de weg gelijmd. Overal in het land als ondersteuning. Op Texel als hoofdverlichting.


De Texelaar zag het met lede ogen aan. De toerist raakte letterlijk de weg kwijt. Ook binnen de bebouwde kom werden gedeeltes van de verlichting uitgezet in de wijk. Ik denk in plaatjes en zie het volgende gebeuren. De laatste persoon op het gemeentehuis loopt nog even snel langs het schakelpaneel en zonder te kijken geeft de laatste medewerker het paneel nog een veeg. Zo kan het zomaar dat een deel van de Mars verlicht is, maar de Krakeling uit staat. Soms rijd ik door mijn straat en denk ik 'yes', de lichten staan aan. Het voelt dan allemaal een stuk fijner. Het gaat natuurlijk om een gevoel van veiligheid, vooral in het verkeer. De inbraken gaan inderdaad niet omhoog, maar eerlijkheidshalve, op Texel hebben wij simpelweg geen inbrekers. Daarin is dus niets 'veranderd'.

Als fietser ben je zeer slecht zichtbaar. De automobilist die de modernere auto met Xenon tegenkomt is meteen een minuut verblind, terwijl hij verder rijdt in de duisternis. Aan de kant staan, dat is ook zo’n dingetje, dus met geknepen ogen rijden we door. Onze jeugd, de Texelse jeugd, fietst na het stappen van De Koog terug richting huis met de action verlichting in het pikkedonker.

Nu hebben de niet-verkeersspecialisten besloten om bijna alles zestig kilometer te maken. Geldkwestie, de wegen worden maar 20 centimeter smaller. Europese rompslomp eisen en wetten, geld. De Pontweg is in beheer van de regio, dus hier kon niets over besloten. Ook zie ik nu al fietsers op de rijbaan rijden, op dat kleine fietspad rechts. Echter is dat geen fietspad. Straks rijdt de toerist, rustig op vakantie, midden op de weg door het optische bedrog. Door de inrichting van de weg werkt dit psychologisch zo. En 40 kilometer per uur. Want als je 60 rijdt waar 80 mag kan je ook 40 rijden waar je 60 mag. Officieel mag je de halve snelheid rijden, dus 30 kilometer per uur mag ook wel... Nergens in Nederland zie je dit, maar op Texel wel. Het is leuk om uniek te zijn, maar wel op de goede manier. Gezegd moet worden dat we niet allemaal op vakantie zijn.


Ja, je moet goede verlichting hebben. Ja, je moet je aan de wet houden. Dan zou er niets moeten gebeuren. Maar mogen we ook veiligheid boven ons groene imago stellen? Moet je niet alles doen om een ongeval uit te sluiten? In plaats van dat groene imago. Ik vraag mezelf dit af terwijl ik langs de afsluitdijk rijd, waar een paar honderd! Lantarenpalen worden geïnstalleerd. Worden wij dan in de maling genomen? Schijnbaar wel, want wij konden protest aantekenen in de staatskrant, die heeft iedereen toch? De wat? Ja. Staatskrant.


Nu is 60 kilometer per uur irritant, maar veilig. Echter dat licht? Mag het licht aan? En als u met 60 kilometer per uur over een groot rood verhoogd vak rijdt, schrik dan niet.


Piet de Jong,

De Cocksdorp/ Amstelveen


Naschrift redactie: De redactie wil toevoegen dat de tekst 'zonder enige aankondiging' niet klopt. Aan deze verandering is zeer veel informatie voorafgegaan. Zowel in de politiek als in diverse media (online en offline), waaronder in deze krant.