De groep bij De Cocksdorp.
De groep bij De Cocksdorp. Foto: Aangeleverd

Grote toertocht BMW's en Mustangs blijft niet onopgemerkt

Het bleef zondag niet bepaald onopgemerkt; een groot aantal BMW's, Mustangs en andere auto's was zondag voor een toertocht op Texel.

De groep reed grotendeels in colonne over het eiland en trok de aandacht omdat sommige rijders harder gingen dan bedoeld. Dat viel extra op als er een zware motor in de wagen lag. De tocht was een initiatief van De Wouten, een groep op Instagram waarvan de leden vaker toertochten met elkaar maken. Volgens Emiel de Lange van De Wouten hadden zich voor de tocht op Texel via internet ook diverse andere groepen aangesloten bij De Wouten waardoor het uiteindelijk een vrij grote groep was geworden. Volgens hem waren het circa 150 tot 200 auto's, de politie sprak van 200 tot 300 auto's.


Er wordt niet verhuld dat niet alles even goed ging. Op Facebook was te lezen dat sommige deelnemers op hoge snelheid reden of elkaar inhaalden wat gevaarlijke situaties opleverde. Volgens De Lange zijn er helaas altijd een paar appeltjes die het beeld voor de rest van de groep bepalen. "Voor mijn gevoel hebben we in de groep gemiddeld meer dertig kilometer dan tachtig kilometer per uur gereden en was het verder vooral een positieve tocht." Niet iedereen bleef in de groep, er gingen tijdens de rit ook mensen hun eigen koers. De deelnemers aan de tocht hielden onderweg rekening met paarden langs de weg, dat was ook bij meerdere paardrijders op Facebook te lezen. Daar regende het zondagavond reacties over de tocht. Een aantal mensen deed hun beklag over onder meer de snelheden, anderen lieten weten dat het juist een prachtige tocht was. Een aantal leden hield zich aan boord niet aan de coronamaatregelen en werd door daar door medewerkers van TESO op aangesproken. Volgens de veerdienst ging het om een klein aantal dat - na aangesproken te zijn - weer in de auto stapte. “De meeste leden hielden zich aan de regels en zijn aan boord in de auto gebleven.”


De politie noteerde bij de boot de kentekens en vroeg in Den Helder waar iedereen heen ging om te voorkomen dat de groep naar Hoorn zou gaan waar op dat moment geprotesteerd werd tegen de coronamaatregelen. Volgens De Lange was het niet de bedoeling om naar Hoorn te gaan en gingen de deelnemers na Texel huiswaarts. "We zijn in Den Helder nog wel even gestopt bij een man die uit een rolstoel gevallen was. Daar zijn we bij gebleven totdat de ambulance er was."