Afbeelding
Foto: Eigen foto

Anders bekeken...

8 februari, de dag dat er aan de Achtertune 60 kaarsjes worden uitgeblazen. Jozien is 60! Een respectabele leeftijd waar we niet zomaar aan voorbij gaan. Nu is het vieren van een feestje in deze tijden van anderhalve meter afstand, samenscholingsverboden en de avondklok een beetje lastig. We zijn een knuffelige familie, dus afstand houden druist erg tegen ons gevoel in.

Zestig kaarsjes

Het leven bestaat uit vele verschillende fases. Fases waarin iedereen een andere rol heeft. Rollen die ook blijven veranderen. Je begint het leven in de rol van kind, daarnaast wellicht als broertje of zusje, en dit verandert naarmate je ouder wordt. Je wordt ouder en wellicht zelf ook ouder. Het krijgen van kinderen heeft een grote impact op een mens. Als je 60 wordt, heb je een hoop rollen. Zeker als je Jozien bent. Je bent niet alleen dochter, zus, partner en moeder, maar ook oma.

Zoals u als lezer weet, zijn de (klein)kinderen vaak lijdend voorwerp in de wekelijkse columns. De dingen die zij beleven, al dan niet samen met Jozien, worden hier vaak tot in detail (in wisselende mate waarheidsgetrouw) beschreven. Maar nu zijn de rollen eens omgedraaid. Deze column wordt namelijk niet getypt aan het bureau aan de Achtertune.

Naast rollen in de familiekring kun je ook nog een hoop verschillende petten opzetten. Daar is Jozien ook goed in. Zo is ze zuster, vissersvrouw, kerkenraadslid, Babs (trouwmevrouw), columnist, zwemster, pact leader van de tuinclub en geeft ze workshops. Daarnaast neemt ze haar burgerplicht ook erg serieus. Gevraagd, dan wel ongevraagd laat ze graag weten wat haar visie op Texelse (en overkantse) zaken is. Een ieder die ‘typisch Oosterend’ heeft gekeken, met daarin een glansrijke hoofdrol voor Jozien, begrijpt wat we bedoelen.

Het voornaamste wat een ieder hieruit kan concluderen is dat Jozien een gedreven vrouw is. In welke rol ze ook zit, of welke pet ze ook op heeft, ze doet dit met volle overgave. Haar nieuwste rol, die van oma, is er bijvoorbeeld een waar niet met de pet naar wordt gegooid. De complete omgeving van Oldebroek en heel Texel zijn al wel overgefietst, -gewandeld of -gezwommen met Floor en Suzan.

Als kinderen zijn we trots op deze actieve, zorgzame vrouw die u kent als Jozien. Het grote verschil tussen u en ons is, is dat wij haar ma en oma mogen noemen. Lieve (schoon)moeder en oma, van harte gefeliciteerd!

De (klein)kinderen van Jozien