Gemeente start deze week met controles op betaald parkeren

De gemeente voert vanaf deze week weer controles uit op het betaald parkeren nu het Texelvignet van 2020 is verlopen.

Dat vignet was geldig tot uiterlijk zondag 31 januari. Nog even kort op een rij hoe het dit jaar zit met betaald parkeren op Texel, omdat er een paar wijzigingen zijn doorgevoerd. Het Texelvignet is vanaf nu niet meer veertien maanden geldig (er zat altijd een overlap in de maanden december en januari), maar 365 dagen vanaf de dag van aanschaf.

Nieuw is ook dat het vignet nu overal (in alle dorpen) binnen de bebouwde kom verplicht is als gevolg van de invoering van het vergunningparkeren. Binnen de ring van Den Burg (Emmalaan, Beatrixlaan en Bernhardlaan) mag in de woonstraten maximaal twee uur worden geparkeerd. Bewoners van de ring kunnen de hele dag binnen de ring parkeren als zij bovenop het Texelvignet een bewonerskaart hebben. Die kaart kost €12,50 (exclusief het Texelvignet) en wordt niet meer gratis verstrekt zoals voorgaande jaren het geval was. Voor de Brink in De Koog en voor de Heemskerckstraat in Oudeschild (tussen de Laagwaalderweg en de Jan Cornelisz Rijpstraat) geldt eveneens een bewonerskaart.

Er gelden in de ring van Den Burg een paar uitzonderingen op de twee uur. Bij het parkeerterrein van Albert Heijn mag van 9:00 tot 17:00 uur maximaal één uur worden geparkeerd. In de Parkstraat en op de eerste vier parkeerplaatsen aan de Burgwal mag maximaal een half uur worden geparkeerd. De kosten van het Texelvignet zijn onveranderd gebleven. Een vignet voor een heel jaar kost €30,-, een vignet voor een week kost €20,- en een dagkaart kost €10,-. De bedrijvenkaart is vervallen. Daarvoor in de plaats is een 'klussenkaart' gekomen die €34,50 per maand kost. Ter vergelijking; dat is €414,- voor een heel jaar, de bedrijvenparkeerkaart kostte vorig jaar €85,- Houders van de klussenkaart mogen de werkbus direct bij de klus neerzetten.