Annemarie Worst, Lucinda Brand en Denise Betsema op het WK-podium.
Annemarie Worst, Lucinda Brand en Denise Betsema op het WK-podium. Foto: Alain VDP Vandepontseele

Volledige inzet leidt tot eerste WK-medaille Denise in veldrijden

Het zag er in de eerste twee ronden van het WK in het Belgische Oostende geweldig uit; Denise Betsema lag aan kop in het parcours en reed ijzersterk.

Voor de fans leek het een gouden middag te gaan worden, totdat in de derde ronde Lucinda Brand - die twaalf seconden achter Denise reed - langszij was gekomen. Ook Annemarie Worst kwam vooraan, waarna de drie veldrijdsters met zijn drieën op jacht gingen naar het goud.


Denise - die al twee ronden aan kop had gereden - wist de concurrentie goed bij te houden, nam ook nog een keer leiding, maar moest in de vijfde en laatste ronde genoegen nemen met de derde positie. De knie die ze een week geleden blesseerde in het Belgische Hamme speelde op. Het rennen met de fiets door een strook zand vlak voor de grote brug in het WK-parcours bleek daardoor net iets teveel van het goede voor haar.

Het was niettemin brons dat ze op het wereldkampioenschap in de wacht sleepte en daarmee ook de eerste WK-medaille voor Denise. Na afloop van de wedstrijd had ze even gemengde gevoelens omdat ze zeer dichtbij het goud was geweest, maar uiteindelijk overheerste de blijdschap over het brons. Ze gaf wereldkampioene Brand en Worst de credits dat zij beter waren tijdens het WK. De Texelse reed zichzelf in de kijker met een florissante start en een goede eerste doorkomst op het stuk strand langs de Belgische kust. Het viel ook op bij Sporza (Belgische TV-zender) waar geregeld werd benoemd dat Denise van Texel komt en dat fietsen op het strand voor haar als een thuiswedstrijd voelt.

Het team van Lucinda Brand had echter ook niet stilgezeten en haar veel laten oefenen op het zand. Tijdens de wedstrijd leek het er nog even op dat Annemarie Worst de beste papieren had om te winnen totdat zij in een een-tweetje met Brand vlak voor de finish onderuit ging. Worst kwam op acht seconden na Brand als tweede over de finish, Denise eindigde op 19 seconden van Brand.


Denise liet in een interview met Sporza weten in ieder geval alles gegeven te hebben voor het WK. Dat was op een parcours zonder toeschouwers, met regen en een behoorlijke wind waardoor het koud en nat was en modderig op een deel van het parcours. Mooi om te zien tijdens de huldiging; vlak voordat het volkslied begon, haalde Denise netjes de muts even van het hoofd en na het volkslied ging de muts weer op.