Kitty Kooger van de Hollewal wordt ingeënt door Karin ter Steege van Omring.
Kitty Kooger van de Hollewal wordt ingeënt door Karin ter Steege van Omring. Foto: Jeroen van Hattum

Grote lach voor Kitty bij krijgen van vaccin

Een grote lach op het gezicht van Kitty Kooger, bewoonster van verpleeghuis Hollewal in Den Burg. Zij kreeg vrijdag als eerste van het verpleeghuis het vaccin tegen het coronavirus toegediend.

Karin ter Steege diende haar het vaccin van Pfizer/BioNTech toe. Ter Steege was samen met andere verpleegkundigen van zorgorganisatie Omring op pad om bewoners van de Hollewal en bewoners van de afdeling Ons Huis van de Schuttehof in Den Burg te vaccineren. Niet iedereen werd meteen ingeënt; de bewoners die vrijdag het vaccin kregen, zijn de bewoners die ‘inclusief medische behandeling’ bij de Hollewal en de Schuttehof wonen. De bewoners die onder de huisartsenzorg vallen, krijgen op een later tijdstip een vaccin tegen het coronavirus.


Het verschil zat hem in de indicatiestelling van de zorg waardoor de groep mensen die inclusief medische behandeling in een verpleeghuishuis wonen, volgens de vaccinatiestrategie van het Rijk nu aan de beurt waren. Dat beleid gaat overigens naar verwachting wel op de schop; het RIVM liet afgelopen weekend weten dat verpleeghuizen hun bewoners toch in één keer tegelijk mogen gaan vaccineren. Het RIVM noemde dat bij de NOS "voortschrijdend inzicht" en stelde dat de indicatiestelling en leeftijd straks niet meer bepalend hoeven te zijn.

Vaccineren

GGD Hollands Noorden is intussen aan het bekijken of het mogelijk is voor een aantal doelgroepen een eigen vaccinatiepost op Texel te creëren. Dat komt voort uit een verzoek dat de vijf Waddeneilanden een tijdje geleden gezamenlijk aan de minister van Binnenlandse Zaken deden. Het verzoek was om bewoners van de eilanden zoveel mogelijk op de eilanden zelf in te laten enten. GGD Fryslân liet vorige week weten dat er op de Friese Waddeneilanden een eigen post gaat komen, zodat bewoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog voor een vaccinatie niet naar de vastewal hoeven te reizen. GGD Fryslân verwacht een gesprek daarover met de gemeenten, huisartsen en het RIVM deze week af te ronden.


Voordat het op Texel daadwerkelijk tot een eigen vaccinatiepost komt, wil GGD Hollands Noorden eerst overleg met het RIVM over welke doelgroepen voor vaccinatie op Texel zelf in aanmerking kunnen komen. Volgens een woordvoerder van de GGD wordt gedacht aan oudere Texelaars. Vanaf welke leeftijd is nog niet te zeggen.

Oproepen

Voor het overzicht; sinds 15 januari kunnen in Noord-Holland Noord medewerkers in de zorg (die een oproep hebben gehad) zich bij de vaccinatielocatie van de GGD in Alkmaar laten inenten tegen het coronavirus. Voor kwetsbare groepen van 16 tot en met 60 jaar geldt dat zij een oproep van hun huisarts krijgen voor een vaccinatie. Voor andere groepen geldt dat zij op een later moment een oproep krijgen om een prik te komen halen. Wanneer is onder meer afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Voor Texel in het bijzonder geldt dat de huisartsen ook even de ontwikkelingen rond een eigen vaccinatiepost voor Texel afwachten. De hoop is dat een eigen post er snel kan komen.


De GGD neemt naar verwachting half februari in Middenmeer een tweede grote vaccinatielocatie voor Noord-Holland Noord in gebruik en er volgen er daarna nog meer.