Minder ruilgrond

nodig voor Zanddijk

Het college wilde het fietspad Zanddijk aanvankelijk verbreden naar 3,5 meter. Complicerende factor is dat het in Natura 2000-gebied ligt.

Eén van de voorwaarden voor de NB-wet is dat waardevolle natuurgrond die verdwijnt door verbreding, in hetzelfde gebied gecompenseerd moet worden. Om aan die eis te voldoen was aanvankelijk het plan om het fietspad tussen de Muy- en de Slufterweg "terug te geven aan de natuur” en de Zanddijk tussen de Muy- en de Slufterweg om te bouwen tot fietsstraat. Dat leidde tot een storm van protest, de fietsstraat werd namelijk als uiterst verkeersonveilig gezien. Tegen het hiervoor benodigde verkeersbesluit en de omgevingsvergunning werden tientallen bezwaren ingediend.

Terwijl die in behandeling waren, werd achter de schermen en in overleg met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord gezocht naar alternatieven. Op basis van bedenkingen van de gemeente Texel tegen de oppervlakte “gekwalificeerde habitat” in het gebied, maakte de provincie een nieuwe inventarisatie. Er moest aanvankelijk 4000 vierkante meter natuur worden gecompenseerd. Dat is eerst teruggebracht tot eerst 630 m2. Dit als gevolg van herkartering van de bermen en van de strategische keuze van de verbreding in de linker of rechter berm. Hiervoor heeft de provincie opdracht gegeven om de grond te laten inventariseren en beoordelen of dit daadwerkelijk gaat om gekwalificeerde habitat.

Het verder terugdringen van het habitatverlies naar 166m2 is het gevolg van de keuzes om de verbreding in gebieden met gekwalificeerd habitat terug te brengen naar 3 meter en door het niet verbreden van het op te heffen fietspad. Er hoefde daardoor ook minder natuurgrond te worden gecompenseerd.

De afsluiting van de Zanddijk als doorgaande weg en de bijkomende maatregelen waarvoor nu is gekozen, is één van die alternatieven die eerder voorbij kwamen. Van de bezwaren tegen de eerder verleende omgevingsvergunning is een deel niet-ontvankelijk verklaard, omdat de indieners niet als belanghebbend werden aangemerkt. De andere bezwaren zijn ongegrond verklaard. Nu voor de alternatieve aanpak een nieuwe omgevingsvergunning wordt aangevraagd, kunnen belanghebbenden ook daartegen bezwaar maken. In een brief aan aanwonenden onderkent de gemeente de bezorgdheid bij veel betrokkenen over de verkeersonveiligheid. Maar stelt ook: "Wij menen overigens dat die bezorgdheid onterecht is.” Een opmerking die de bezwaarmakers doet fronsen. "Immers alle bezwaren die ingediend zijn, zijn gegrond verklaard.”