Autoverkeer Zanddijk wijkt voor alternatief

De gewraakte 'fietsstraat' op de Zanddijk is van de baan. Het college heeft een alternatief op tafel gelegd waarbij het gedeelte van de Zanddijk tussen vakantiepark Slufterduin en de Muyweg fietspad wordt. Het gedeelte van de Zanddijk tussen Slufterduin en de Slufterweg wordt bestemd voor bestemmingsverkeer.

Het bestaande fietspad tussen Slufterduin en de Slufterweg blijft en wordt verbreed naar drie meter. Tussen Slufterduin en de Muyweg wordt de Zanddijk 'omgebouwd' tot fietspad. Het parallel aan de Zanddijk gelegen bestaande stuk fietspad tussen de Slufterduin en de Muyweg, wordt opgeheven en teruggegeven aan de natuur.


Zo ontstaat een doorgaand fietspad, met een flauwe bocht ter hoogte van Slufterduin. Bestemmingsverkeer kan evengoed de vier vakantieparken langs de Zanddijk bereiken en de verkeersstromen blijven gescheiden. Veilig Verkeer Nederland heeft in een advies onlangs deze invulling geadviseerd, zoals de Fietsersbond dat al eerder deed. De nieuwe variant is mogelijk geworden doordat er minder natuur (gekwalificeerde habitat) hoeft te worden gecompenseerd dan in eerste instantie het geval was.


Met deze gewijzigde aanpak van de gemeente kunnen de bezwaarmakers instemmen. “Helemaal optimaal wordt de nieuwe situatie, in verband met het afsluiten van de Zanddijk zodat dit voor gemotoriseerd verkeer doodlopend wordt, niet. Maar wij zijn tevreden dat de veiligheid van fietsers en voetgangers zoveel mogelijk gewaarborgd wordt en daar was het ons om te doen.” Aan het alternatief ging het nodige overleg met Gedeputeerde Staten vooraf.


GS heeft de benodigde vergunning inzake de Wet Natuurbescherming (NB) verleend. Dit maakte ook enkele andere besluiten noodzakelijk. Toen duidelijk werd dat de vergunning op grond van de NB-wet kon worden verleend, besloot het college niet langer te wachten met de reconstructie. “De veiligheid van de fietsers is immers in het geding en bovendien mag na half maart niet meer worden gewerkt in het duingebied, in verband met het broedseizoen.”


De gemeente treedt nog in overleg met veiligheidsdiensten (brandweer, politie, ambulance) en de gebruikers van agrarische percelen over de vorm van de afsluiting van de Zanddijk, zodat zij wel altijd toegang hebben.

De reconstructie van de Zanddijk heeft een beladen verleden. De slechte staat van het fietspad is bij velen al lang een doorn in het oog, waarbij het ook nog eens te smal is voor het hedendaagse drukke fietsverkeer.


Meer over fietspad Zanddijk op pagina 5.