Impressie van de nieuwe Willem Wolff
Impressie van de nieuwe Willem Wolff Foto: Impressie NIOZ

Vervanging Navicula

Het NIOZ gaat onderzoeksschip Navicula, met als thuisbasis de NIOZ-haven, vervangen door een nieuw onderzoeksschip. Dat wordt de komende twee jaar gebouwd bij de werf van Thecla Bodewes Shipyards in Harlingen.

Het nieuwe schip wordt vernoemd naar marien ecoloog Wim Wolff die van 1975 tot 1992 op Texel woonde en werkte en van grote betekenis is geweest voor het internationale waddenonderzoek. De nieuwe Wim Wolff wordt 36 meter lang, 10 meter breed en heeft een diepgang van een meter, zodat het net als de Navicula (26 meter lang) goed kan droogvallen op het wad.

Volgens NIOZ-directeur Henk Brinkhuis wordt het nieuwe schip afgestemd op de huidige en toekomstige behoeften van de nationale wetenschap. Dat betekent onder meer grote laboratoria en meer accommodatie aan boord van de toekomstige Wim Wolff.

Het nieuwe onderzoeksschip moet volgens het NIOZ op duurzame wijze de continuïteit van marien onderzoek in kustgebieden en delta’s garanderen. Het schip krijgt voor de aandrijving een dieselelektrisch powermanagementsysteem met een accupakket zonder Lithium, zodat er een minimale uitstoot is. Daarnaast kan de Wim Wolff volgens het NIOZ gemakkelijk aangepast worden naar nieuwe technologieën en energiebronnen zonder grote verbouwingen.

De Navicula is het eerste schip van de huidige nationale onderzoeksvloot dat vervangen wordt. Voor de Pelagia (net als de Navicula uit 1981) en de Stern komen op termijn ook nieuwe schepen. De aanbesteding van de Wim Wolff aan Thecla Bodewes Shipyards is goedgekeurd door het stichtingsbestuur van NWO-I, een zelfstandige stichting die hoort bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) waar het NIOZ onder valt. De bouw wordt begeleid door de afdeling National Marine Facilities van het NIOZ. Die afdeling staat onder leiding van Alex Cofino uit Den Burg. Rint de Vries, die de bouw van meerdere schepen van TESO begeleidde, is projectadviseur van de nieuwbouw. Bedoeling is dat de Wim Wolff in het voorjaar 2023 de werkzaamheden van de Navicula overneemt.


Wim Wolff, die op 27 november 2018 overleed, stond in de jaren zeventig samen met wetenschappers Cor Smit, Norbert Dankers, Kees Dijkema en Peter Reijnders op Texel aan de basis van ‘The Ecology of the Wadden Sea’, een standaardwerk van elf boeken over de Waddenzee.

In de jaren tachtig stond Wolf aan de basis van de Texelse afdeling van het toenmalige Rijksinstituut voor Natuurbeheer op 't Horntje. Na 1992 werkte hij onder meer als hoogleraar aan de universiteiten van Wageningen en Groningen. Hij bleef zijn gehele loopbaan nauw bij het Waddengebied betrokken.

Afbeelding