Een tot maaimachine omgebouwde Pistenbully van Hooijschuur Groen in de Mandenvallei.
Een tot maaimachine omgebouwde Pistenbully van Hooijschuur Groen in de Mandenvallei. Foto: Hooijschuur Groen

Hooijschuur Groen doet al veel werk in de Texelse natuurgebieden

Werken in natuurgebieden is niet nieuw voor Hooijschuur Groen, dat per 1 januari 2021 in opdracht van de Rijksvastgoeddienst het uitvoerende werk voor beheer en onderhoud in het natuurgebied van Defensie gaat uitvoeren.


“We doen al heel veel werk voor Staatsbosbeheer”, vertellen Sandra Joosten en Erik Hooijschuur van Hooijschuur Groen. Erik, aan de Bosbouwschool opgeleid voor bos- en natuurbeheer: “We hebben alle groene routes van noord tot zuid over het eiland gemaaid. We doen ook maai- en andere werkzaamheden in allerlei natuurgebieden en persen het hooi. Dit natuurhooi blazen we daarna weer over wandelpaden.”

Het werken in kwetsbare natuur moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Zoals in de vochtrijke (Grote en Kleine) Mandenvallei in de Eierlandse Duinen. Daar groeien onder meer orchideeën (gevlekte rietorchis). “Daar mogen we alleen maaien als ze orchideeën zijn uitgebloeid. Als we daar in september aan de slag gaan, kan het al behoorlijk nat en drassig zijn.”

Om geen diepe sporen te maken heeft Hooijschuur een Pistenbully met brede rupsbanden uit een skigebied aangeschaft en deze omgebouwd tot maaimachine. In één werkgang wordt gemaaid en wordt het maaisel opgevangen in een bak en kan zo worden afgevoerd. “Het resultaat is fantastisch. Zo kunnen we ook maaien in gebieden die anders heel moeilijk bereikbaar zijn en laten we toch minimale afdrukken achter.”

Voor het werk in de natuur beschikt Hooijschuur over een indrukwekkend machinepark. “We doen allerlei werkzaamheden, zoals veel snoei-, kap- en ander werk. Voor Staatsbosbeheer en bijvoorbeeld ook voor de gemeente.”

“Het werk in het natuurgebied van Defensie past goed bij ons machinepark. Toen we door de Rijksvastgoeddienst werden uitgenodigd om in te schrijven ben ik er eens goed voor gaan zitten. We zijn blij met de opdracht, het sluit goed aan bij wat we al doen. We onderhouden daar de natuur, ook de Horsmeertjes en daar omheen. We maaien en snoeien wandelpaden, onderhouden de route- en markeringspaaltjes en borden, ruimen zwerfvuil op en zetten in het voorjaar de linten voor de dwergsternskolonie en doen ander voorkomende onderhouds- en beheerwerk.”

Ook verzorgt Hooijschuur Groen tuinaanleg, bestrating, groenonderhoud en andere werkzaamheden en groeide in pakweg een jaar van vier naar tien medewerkers.