Beheer en onderhoud van De Hors en het duingebied op de zuidpunt, eigendom van Defensie, gaat van Staatsbosbeheer over naar Hooijschuur Groen.
Beheer en onderhoud van De Hors en het duingebied op de zuidpunt, eigendom van Defensie, gaat van Staatsbosbeheer over naar Hooijschuur Groen. Foto: Gerard Timmerman

Defensie kiest andere beheerder Horsgebied

Een historische verandering op de zuidpunt van Texel. Het uitvoerende werk voor natuurbeheer en -onderhoud van het gebied van Defensie is per 1 januari overgegaan van Staatsbosbeheer (SBB) naar de firma Hooijschuur Groen.


Over de exacte grootte van het gebied circuleren verschillende aantallen, 780 hectare wordt genoemd, maar ook 750. Grofweg gaat het om het terrein aan de Mokweg van het begin van de Mokbaai tot het strand bij paal 8.

De zuidpunt van Texel is sinds 1917, toen het Texelse (water)vliegveld De Mok in gebruik werd genomen, in bezit van het Ministerie van Defensie. Houtvester Boot van SBB beschreef destijds in een brief aan de directie zijn ongenoegen daarover. Hij vond het zonde dat de grond naar Defensie ging, want hij kon het wel voor vijftig gulden verpachten. Het antwoord van de directeur van SBB kwam erop neer dat als ministers hebben besloten, ambtenaren hun mond dienden te houden.

Sinds 1949 wordt het gebied gebruikt door de marine. Bij de Mokbaai is een kazernecomplex met een eigen haven. In de Mokbaai en op De Hors wordt geoefend met onder meer landingsvaartuigen. In de buurt van de broedvogelkolonies vinden geen militaire activiteiten plaats en ook botanisch waardevolle delen van het terrein worden ontzien.

Het is een dynamisch natuurgebied dat in de loop der jaren behoorlijk is gegroeid. Halverwege de jaren vijftig werd op De Hors een stuifdijk aangelegd, waardoor de Horsmeertjes/polders ontstonden. In 1978 werd de laatste stuifdijk aangelegd, waardoor al vrij snel de Kreeftepolder ontstond.

Sinds de oprichting in 1899 beheert SBB de duinen van Texel, ook het gebied van Defensie. Qua beheer zat er geen verschil tussen het “eigen” gebied van SBB en dat van Defensie. De grenzen lopen wat grillig, langs het Molwerk en de Mokweg wisselen de bordjes SBB en Defensie elkaar af.

Het Rijksvastgoedbedrijf is de beheerder van het terrein van Defensie. Hiervoor werden zesjarige overeenkomsten met SBB afgesloten. Op basis daarvan voerde SBB een deel van de werkzaamheden uit voor het Rijksvastgoedbedrijf. Op 1 januari van dit jaar liep de overeenkomst af. In 2020 vond een aanbesteding plaats voor het uitvoerende werk voor de periode na 1 januari 2021.

Meerdere partijen werden uitgenodigd in te schrijven. Uit de aanbestedingsprocedure volgde de gunning aan het Texelse bedrijf Hooijschuur Groen. Volgens een woordvoerder van de Rijksvastgoeddienst verzorgen zij de praktische uitvoering van het gecontracteerde deel van het werk, onder regie van het Rijksvastgoedbedrijf. “Deze verandering heeft geen gevolgen voor de wijze van beheer.” Ook de toegankelijkheid wijzigt niet. Hooijschuur Groen zal geen toezichthoudende taken in het gebied uitvoeren. Het is nog niet bekend wie deze taak op zich neemt.

SBB over het kwijtraken van het beheer van De Hors: “Heel jammer. We hebben het beheer van dit prachtige gebied altijd met veel plezier gedaan. We konden het beheer en onderhoud van de natuur, de paden, de bebording en bijvoorbeeld het afzetten van de kolonie dwergsterns op De Hors in het broedseizoen mooi integraal met het werk in ons andere gebied doen. We kregen er een vergoeding voor. Het is een opdracht die wegvalt, maar we houden in ons eigen gebied genoeg werk over.”