Tekening van het WK-parcours in Oostende.
Tekening van het WK-parcours in Oostende. Foto: Organisatie WK

Gevarieerd parcours in Oostende

Het WK veldrijden wordt gehouden op een parcours van 2900 meter lengte dat volgens de organisatie van het WK grofweg uit drie delen bestaat: een grote brug, het strand langs de Noordzee en een grasgedeelte binnen de paardenrenbaan, de Hippodroom.

Het strand bestaat uit een deel los zand en een stuk verhard zand langs de waterlijn van bij elkaar 610 meter. Het parcours is verder gevarieerd met 1351 meter gras in de Hippodroom, 404 meter sintel en 205 meter aan asfalt en betonklinkers. De grote brug in het parcours die het strand en de paardenrenbaan met elkaar verbindt is 135 meter lang en acht meter hoog. Langs beide zijden is een hellingsgraad van 21 procent. Vanaf het lager gelegen strand is het 55 meter omhoog rijden en vanaf de kant van het Hippodroom gaat het 35 meter omhoog. De wedstrijd van de dames elite, de klasse waarin Denise rijdt, begint zaterdag om 15:10 uur. Zondag is het WK van de mannen met topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

De afgelopen dagen was het even onzeker of het wereldkampioenschap door kon gaan in verband met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende. Inmiddels is duidelijk dat het WK toch gewoon kan plaatsvinden. Dat gaat gepaard met tal van veiligheidsmaatregelen en er mogen geen fans bij de wedstrijden aanwezig zijn.

De aanwezigen worden in Oostende geregeld getest op het virus en er wordt zoveel mogelijk gewerkt met bubbels van veldrijders plus begeleiding, organisatie en vertegenwoordigers van de media.