"Denise heeft alles te winnen en eigenlijk niets te verliezen"

Hij kijkt nog met enige bezorgdheid naar haar gekwetste knie, maar voor de rest is Tom de Kort - ploegleider van het Belgische Pauwels Sauzen Bingoal - hoopvol over de kansen van Denise Betsema op het WK in Oostende.

"Denise heeft op het WK alleen maar wat te winnen en niets te verliezen", zegt hij in een voorbeschouwing op de wedstrijd. "Ze rijdt al het hele seizoen constant, ze heeft dit seizoen al een keer of achttien op het podium gestaan en ze laat telkens zien dat ze tussen de wereldtop van het veldrijden rijdt."


De Kort is sinds vorig jaar ploegleider van de dames bij Pauwels Bingoal en hij is tevens de coach van Denise. De Kort, een oud-veldrijder, kent haar echter al wat langer omdat hij zelf sinds een jaar of vijftien geregeld op Texel verblijft. Hij traint haar vanuit Belgiƫ deels op afstand en soms op het eiland zelf. "Wekelijks nemen we het trainingsprogramma met elkaar door en ik kan op afstand ook volgen hoe het met haar gaat."

De Kort verwacht dat met name het stuk strand op het WK-parcours in Oostende in het voordeel zal zijn en dat ze daar goed kan presteren. De strategie voor het rijden wordt verder bepaald door hoe het weer zaterdagmiddag in Oostende zal zijn. "Op basis daarvan bekijken we hoe het beste te rijden."


Kenmerkend van Denise is dat ze vaak een snelle start heeft die de ene keer goed uitpakt en soms ook wat minder als de concurrentie uiteindelijk toch wat sneller is. "Die snelle start is in ieder geval wel een sterk punt van haar waarmee ze de rest van het veld haar tempo kan opleggen." Het niveau van de vrouwen in het veld, zoals Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand en Annemarie Worst, is dit seizoen hoog. De veldrijdsters zijn aan elkaar gewaagd waardoor het voor toeschouwers spannend is om de wedstrijden te volgen. Enige zorgpunt is en blijft echter wel de knie van Denise. "Hopelijk gaat het goed. Mocht ze de regenboogtrui pakken, dan zal ze een zeer trotste eilandbewoonster zijn."