De drie grote favorieten voor het WK, Brand, Alvarado en Betsema, recent in beeld gebracht tijdens de wedstrijd in Baal.
De drie grote favorieten voor het WK, Brand, Alvarado en Betsema, recent in beeld gebracht tijdens de wedstrijd in Baal. Foto: Alain VDP Vandepontseele

"Leven in een bubbel voor het WK"

Denise Betsema doet zaterdag voor de tweede keer in haar carrière mee aan het wereldkampioenschap veldrijden. Het Belgische Oostende is de plek waar de Texelse samen met de andere toppers in het veldrijden aantreedt in de strijd om de regenboogtrui.

Ze pakte afgelopen week op Texel zoveel mogelijk haar rust om zaterdagmiddag goed voorbereid aan de start van het WK te staan. Denise Betsema is sinds al sinds de start van het seizoen in september in topvorm waardoor ze als één van de kanshebbers voor een podiumplaats op het wereldkampioenschap wordt beschouwd. Punt van zorg is nog wel de dikke knie die ze afgelopen zaterdag opliep bij een val in het Belgische Hamme. "Ik maakte een koprol en kwam met mijn knie tegen het stuur waardoor hij opgezwollen is geraakt. We hebben na afloop meteen een echo laten maken en daaruit bleek dat er gelukkig geen schade was."

Knie

De knie was geen belemmering om afgelopen zondag aan te treden in de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Overijse (vijfde plaats wedstrijd/derde plaats in het eindklassement van de wereldbeker) maar helemaal over was het daarna nog niet. Zelf had Denise begin deze week goede hoop dat het allemaal op tijd goed zou komen met de knie.

De Texelse heeft inmiddels tientallen podiumplaatsen in het internationale veldrijden op haar naam geschreven sinds ze in november 2018 professioneel voor Pauwels Sauwen-Bingoal (destijds nog Marlux Bingoal) ging rijden. De podiumplaatsen van Denise op een NK, EK of WK zijn echter nog minder dik bezaaid. De derde plaats op het EK veldrijden in Rosmalen in 2018 is tot nu toe de enige die ze de afgelopen jaren in de wacht sleepte. Bij haar eerste WK in het Deense Bogense in 2019 greep Denise net naast het podium, bij het NK in Huijbergen in 2019 had ze een offday en bij het EK veldrijden dat in november 2020 in Rosmalen werd gehouden, eindigde ze eveneens als vierde. Het NK dat begin dit jaar in Zaltbommel zou worden gehouden, ging niet door als gevolg van het coronavirus waardoor het WK in Oostende dit seizoen als laatste mogelijkheid overblijft om een grote titel te pakken.

Strand

Denise heeft haar hoop voor een goede wedstrijd gericht op het stuk strand langs de Noordzee waar een deel van het parcours overheen gaat. Van belang is eveneens om zaterdag in Oostende een goede dag te hebben waarbij alles op het juiste moment samenvalt. Aan de voorbereidingen kan het in ieder geval niet liggen. Denise leeft volledig toe naar de wedstrijd en probeert ook bewust zo min mogelijk contact te hebben met anderen om een eventuele besmetting met het coronavirus te voorkomen. "Ik leef op het moment wel in een soort bubbel waarbij ik zoveel mogelijk thuis ben of aan het trainen ben." Dat wordt gecombineerd met de thuisscholing van beide kinderen die als gevolg van het coronavirus eveneens thuis zijn. Dat hoort er op het moment bij, maar kan volgens Denise soms ook een uitdaging zijn.


De Texelse hield begin deze week een digitale persconferentie om vooruit te kijken naar het WK. Daarbij kwam ook onvermijdelijk het dopingverhaal van 2019 aan de orde dat begon toen de UCI haar op 5 april 2019 schorste en eindigde toen de UCI de schorsing begin 2020 ongedaan maakte. Nog even in het kort: Denise kon toen aantonen dat zij als gevolg van een vervuild voedingssupplement van een gecertificeerde Belgische apotheek sporen van de stof DHEA in haar lichaam had gekregen. Ze accepteerde haar straf (zes maanden schorsing die ze inmiddels had gehad en het schrappen van een aantal uitslagen) vanwege de aanwezigheid van die sporen in haar lichaam (daar is een renner volgens de reglementen van de UCI voor verantwoordelijk) en maakte daarna met succes haar rentree op het veld.

Veel rust genomen in aanloop naar het WK veldrijden

Denise liet weten zelf niet meer met die periode bezig te zijn en dat het voor haarzelf een afgesloten hoofdstuk is. "Maar het is wel iets dat de media bezig blijft houden en ik besef ook dat er naar gevraagd wordt." De Texelse zal het zaterdag in Oostende zonder steun van haar supporters en begeleiding moeten stellen. Alleen vader John gaat mee. Hij rijdt met de auto naar België en zorgt tijdens de wedstrijd voor het materiaal van Denise. Vriend Sjoerd, de kinderen en de rest van de familie moeten het WK, waar zeer strenge coronamaatregelen gelden, op afstand volgen. "We gaan er vrijdag heen en zaterdag gaan we na afloop van de wedstrijd meteen terug naar Nederland zodat we minder dan 48 uur in België zijn. Dat is ook vanwege corona."