Jan Kühne en Jaap Dros in de Jugsound Studio. Inzet: Blues Select. "Een mooi alternatief voor optredens", zegt platform Texelse Muziek Podia (Tempo).
Jan Kühne en Jaap Dros in de Jugsound Studio. Inzet: Blues Select. "Een mooi alternatief voor optredens", zegt platform Texelse Muziek Podia (Tempo). Foto: Jug Sound Sessions

Bands toch "live" met Jug Sound Sessions

Jaap Dros en Jan Kühne die gedichten van Bloem ten gehore brengen. En Blues Select die “Moondance”, “Wang Dang Doodl” en meer blues speelt. Niet live op het podium, maar wel live tijdens de Jug Sound Sessions vanuit de studio van Rikus Kloosterhuis.

Corona zette door veel dingen een streep, ook door voorstellingen, evenementen en optredens. En geen podia voor popmuzikanten.

Texelpop 28 maart 2020 in Evenementenhal Texel was één van de eerste festivals die vorig jaar sneuvelden door corona. Ook Strenderpop, dat al tientallen jaren een podium biedt aan Texelse bandjes, ging niet door. Geen optredens in cafés, uitgezonderd in Het Glazen Paleis en enkele andere zaken waren er op het eiland nauwelijks podia voor Texelse popmuzikanten. Ook voor de eerste helft van dit jaar ziet het er niet hoopvol uit.

Festivals en andere optredens zijn een belangrijke prikkel voor muzikanten om in de oefenruimte aan de slag te gaan. Maar zelfs van repeteren kwam het door de lockdown lange tijd niet. Ook nu ligt het stil. Al met al geen vruchtbare periode voor de Texelse popmuziek.

Maar er is hoop. Het gebruik van sociale en andere media als virtueel podium voor popmuziek heeft sinds het uitbreken van corona een vlucht genomen. Mits je als muzikant over faciliteiten beschikt om een goede opname te maken, zoals in een professionele studio.

Met de Jugsound Studio van Rikus Kloosterhuis in Oudeschild beschikt Texel over een professionele studio waar hoogwaardige live opnamesessies kunnen worden gehouden. Bij de Jug Sound Sessies spelen Texelse muzikanten en/of bands in een professionele setting live drie nummers. De camera draait mee en tussen de muziek door komen de muzikanten zelf aan het woord. Door deze mix ontstaat er meer diepte en context rondom de band. De video en audioregistratie kan online worden gezet en voor promotiedoeleinden worden gebruikt.

Een groepje liefhebbers, verenigd in het nieuwe platform Texelse Muziek Podia (Tempo) dat zich inzet voor meer podia voor (pop)muzikanten, draagt het initiatief een warm hart toe. “Een uitstekende mogelijkheid voor Texelse popmuzikanten en bands om in deze moeilijke tijd toch naar buiten te treden”, zeggen Hans van Veller, Tjibbe Stelwagen en Gerard Timmerman van Tempo. Ze ondersteunen dit initiatief om muzikanten en bandjes op deze wijze een alternatief podium te bieden en zetten zich er voor in dat alle Texelse bandjes die daarvoor in zijn zo'n sessie kunnen opnemen. Uiteraard als de corona-maatregelen daar weer de ruimte voor bieden.

“Een goede stimulans voor popmuzikanten weer aan de slag te gaan. We hopen ook dat de Jug Sound Sessies voor (jonge) Texelaars met muzikale aspiraties een stimulans zijn om zelf ook muziek te gaan maken. Zodat de levendige popcultuur die Texel al decennia heeft, ook in de toekomst voortleeft."

Met de opname hebben bands ook iets moois in handen. Zodat ze, als de cafés en andere horecagelegenheden over enige tijd weer open mogen, zij zaaleigenaars makkelijker van hun kwaliteit kunnen overtuigen.

Afgelopen najaar hebben twee Texels bands proefgedraaid met de Jug Sound Sessions: Blues Select en Jaap Dros en Jan Kühne. Deze opnamen zijn te bekijken via de link audioph14.com/jugsound-live-sessions/