Het aantal coronagevallen per 100.000 inwoners op Texel over de laatste vijf weken.
Het aantal coronagevallen per 100.000 inwoners op Texel over de laatste vijf weken. Foto: Bron: Coronadashboard

Wat ik zeggen wou

Meten is Weten

De dramatische oproep van de burgemeester (TC 22jan jl.) om solidair te zijn en te blijven met mensen die “met elkaar in een klein Amsterdams flatje” zitten, heeft me diep geraakt... Maar niet heus.
Natuurlijk, ook zij zouden het heerlijk hebben gevonden om in de kerstvakantie op Texel wat bij te komen. Echter, weinigen, afkomstig uit kleine flatjes, kunnen zich hier een huis(je) of bungalow veroorloven. En natuurlijk hebben we allemaal in Nederland, in de hele wereld, behoefte aan meer vrijheid, ruimte en gezelligheid. Maar dat kan nu “even” niet. Hij, de burgemeester, laat zich adviseren door TOP, TESO, VVV en de huisartsen. Waaruit bestaat hun afzonderlijk advies en waarom is die niet transparant, zoals bij de centrale overheid? En waar is de mening van de gemeenteraad?
Het Covid dashboard van het RIVM toont na de kerstvakantie een flinke stijging van virusdeeltjes in het riool. Niet alleen op Texel, maar in heel Noord-Holland-Noord. Kan dat iets te maken hebben met de kerstvakantie? Een minister in het voor verkeer afgesloten België, verwoordde het zo:
“Als u reist, reist het virus met u mee.“

We moeten onze mening over de Belgische intelligentie drastisch bijstellen, lijkt me.


Rien Mast,

Den Burg


Naschrift redactie:

Bij de meting van het aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners in het riool is wat bijzonders aan de hand. Noord-Holland Noord (zie twee grafieken onder) hoort met 734,24 volgens het Dashboard Corona tot de hoogste regio's in Nederland (gemiddeld 433.84). Maar met dat gemiddelde in NH Noord (hoogste balk in onderste grafiek) is wat bijzonders aan de hand. Het gemiddelde is nl. hoger dan alle meetwaarden in de acht meetlocaties. Het lijkt op een fout, aannemelijker is dat het gemiddelde in NHN ergens rond de 350 à 375 deeltjes per 100.000 inw. zit.

Afbeelding
Afbeelding