Bevoegdheid vlaggen


Het was de afgelopen twee jaar al twee keer een bijzondere situatie; er werd bij de gemeente een verzoek gedaan om een bijzondere vlag op te mogen hangen bij het gemeentehuis in Den Burg en vervolgens liep het verzoek onbedoeld vast in de besluitvorming.

Het is een verantwoordelijkheid van de gemeenteraad om te bepalen welke vlaggen er bij het gemeentehuis mogen hangen, maar dat betekent niet dat er Ć” la minute een besluit ligt als iemand met een verzoek komt. Dat bleek twee jaar geleden toen de gemeente een verzoek kreeg om ter ondersteuning van Tibet de Tibetaanse vlag te hangen en eenzelfde euvel deed zich een tijdje geleden voor toen er een verzoek lag om de mensenrechtenvlag uit te hangen.

Het college heeft de raad nu gevraagd om de bevoegdheid voor het uithangen van bijzondere vlaggen over te dragen aan het college, zodat er bij volgende verzoeken om vlaggen bij het gemeentehuis op te hangen sneller een besluit kan worden genomen. Dat verzoek wordt woensdag 3 februari door de politieke partijen in de raadscommissie besproken.

Er gelden een aantal algemene spelregels voor vlaggen; een vlag moet bijvoorbeeld algemene normen en waarden uitdragen, er mag geen politiek mee worden bedreven en er kan niet worden gevlagd voor commerciƫle initiatieven.