Nadine Mögling en Jef Schuur.
Nadine Mögling en Jef Schuur. Foto: Liselotte Schoo

"Natuur in de keuken halen"

Restaurant & Hotel Bij Jef van Jef Schuur en Nadine Mögling in Den Hoorn verwacht binnenkort de eerste gewassen van een nieuwe eigen moestuin achter het restaurant te kunnen oogsten.

Jef heeft vorig jaar land gekocht van Jan Veeger waar een eigen moestuin van drieduizend vierkante meter is verrezen, zodat de ingrediënten voor de gerechten daar zelf verbouwd kunnen worden. “Vanuit de keuken kijk je uit op de moestuin, het is nog geen 25 meter meter.”


De moestuin is volgens Jef de afgelopen maanden gereed gemaakt voor het verbouwen van kruiden en oude groenterrassen. Bedoeling is de oorspronkelijke smaken van groenten terug te krijgen. "Bijvoorbeeld spruitjes die weer bitter zijn. Dat is een voor een kok prachtig om mee te werken. Het voordeel is ook dat je veel vocht en smaken vasthoudt wanneer je het rechtstreeks van het land kunt gebruiken. Je haalt de natuur in de keuken." De oogst gaat de basis vormen voor nieuwe gerechten en groentesapjes die Jef de komende maanden verder gaat ontwikkelen.

Jef had al een jaar of twee belangstelling voor het land achter hem en vorig jaar stemde Veeger in met de verkoop. "Daarna viel alles op zijn plek. Ik wil in onze moestuin de flora van Texel – waar Jac. P. Thijsse zo door betoverd werd – naar het bord brengen.”


De afgelopen tijd werd hij bijgestaan door twee tuinmannen om de moestuin in te richten en om zaai- en teelplannen op te stellen. "De een is een jonge gozer die is opgeleid bij biologisch-dynamische bedrijven, de ander is een herintreder met honderd jaar ervaring. Ik krijg zó veel energie van die jongens.” Gasten kunnen straks in de moestuin genieten van een aperitief en amuses met producten die rechtstreeks uit de moestuin komen.


De intrede van de eigen moestuin komt volgens Jef en Nadine op een mooi moment; het is 25 jaar geleden dat zij hun zaak openden. Ze zijn het enige restaurant op de Waddeneilanden met een Michelinster. Ondanks de crisis hebben ze een goed jaar achter de rug; het was het drukste seizoen ooit met een complete make-over van het restaurant en de luxe hotelsuites plus de lancering van de traiteurservice.