Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Eén eiland, deel 2


In mijn laatste column heb ik je meegenomen naar de circulaire mogelijkheden voor ons eiland voor de bouwprojecten die op stapel staan. Waardoor Texel als gemeente in de voetsporen kan treden van de vele Texelse bedrijven die al circulair zijn of met wiens expertise dit is. Waarom dat belangrijk is? Stel dat je in Den Hoorn een rondje zou doen, voor de avondklok ingaat uiteraard, dan zie je een lege school. Een gebouw dat al meer dan acht (!) jaar leegstaat. Laten we door dit gebouw leren hoe het niet moet. Wellicht is het je daarnaast ook opgevallen dat er heel veel water op ons eiland ligt de afgelopen dagen. In natuurgebieden waar de grond anders droog is liggen plassen. Maar zelfs woongebieden, zoals De Mars, hebben blank gestaan door regenwater. Een goed moment om te kijken wat we met regenwater kunnen op ons eiland.


Helemaal als je je bewust wordt dat we elke winter 44 miljoen kuub zoet water de dijk over pompen. Ja, dat is veel! Terwijl dat water in de zomer zo hard nodig is voor onze Texelse boeren. Gelukkig hebben een aantal moedige boeren de handen ineengeslagen en wordt het overtollige water opgeslagen door de Zoete Toekomst Texel. En juist met alle nieuwe projecten wordt van ons eilanders toch wel verwacht dat we op de hoogte zijn wat je met regenwater kan. Graag deel ik succesvolle voorbeelden.

Voor de wateroverlast in De Mars, maar ook in Oudeschild deel ik een prachtig project van gemeente Amsterdam: Amsterdam Rainproof, dat delen van een stad of dorp regenbestendig maakt. Zodat het geen schade meer berokkent aan huizen of gebouwen. Eén van de succesverhalen is het project in de Bellamybuurt. Waar op een aantal plekken in de openbare ruimte aanpassingen zijn gedaan om regenwater tijdelijk vast te houden of te geleiden naar plaatsen waar het geen schade veroorzaakt. Het mooie is dat Amsterdam Rainproof ook in andere gemeenten is uitgerold. Ik hoop voor de eilanders met ondergelopen huizen van harte dat gemeente Texel dit jaar volgt, want je kan bijvoorbeeld ook onder parkeervakken speciale waterbergingen aan brengen. Zoals aan de Frans Halslaan in Amsterdam succesvol is gedaan. Iets voor het ijsbaan-project?


Ook bij nieuwbouwprojecten wordt eigenlijk standaard het onderwerp hergebruik van regenwater meegenomen. Zo is onder het zakendistrict van de Amsterdamse ZuidAs een zwembad onder de gebouwen gemaakt om regenwater in op te vangen. Dat water wordt nu gebruikt voor het doorspoelen van de wc’s. Dit wordt ook gedaan bij nieuwbouwprojecten van woonhuizen door standaard een tank mee te nemen bij de bouwtekeningen. Wist je bijvoorbeeld dat bij een nieuwbouwproject in België zelfs een waterreservoir in de tuin verplicht is van meer dan 9 m3?! Alle Belgenmoppen ten spijt, maar ze lopen mooi wel voorop… Als je dat doortrekt naar de verbouwing van de Gollards, zou het toch mogelijk moeten zijn om de ruimte van de huidige vijver daarvoor te gebruiken. En bij alle nieuwbouw van Woontij ook standaard met een waterreservoir te gaan werken, waardoor het spaarzame regenwater dat er in de zomer is, ook echt gebruikt kan worden door onze eigen boeren. Juist nu zij de moed hebben gehad om hierin voorop te lopen. PS: Werk aan de winkel voor ons, niet?


Aloha, mr.

Natalie Sylvette Bakker