Wijnkenner Jan de Wit schrijft over Beaujolais.
Wijnkenner Jan de Wit schrijft over Beaujolais. Foto: Alamy

Tip van Jan de Wit

Slijter Jan de Wit is een kenner van wijn. Dit keer schrijft hij over Beaujolais, de huiswijn van Lyon. In de vele restaurants, bistro’s en eethuisjes waar traditioneel veel regionale producten verwerkt worden vloeide de Beaujolais altijd rijkelijk

Het gebied waar Beaujolais wijnen vandaan komen ligt, zoals bekend, in Frankrijk. Het bevindt zich ten noorden van Lyon en strekt zich uit tot vlak onder de stad Macon, over een lengte van ongeveer 60 kilometer. Het is in de stad Lyon waar deze wijn bekend is geworden. In de vele restaurants, bistro’s en eethuisjes waar traditioneel veel regionale producten verwerkt worden vloeide de Beaujolais altijd rijkelijk. Lyon heeft zich daardoor tot de hoofdstad van de gastronomie ontwikkeld.

De druif waar Beaujolais van gemaakt wordt is de Gamay. Ooit was deze druif het “lelijke eendje” uit de veel noordelijker gelegen Côte d’Or, maar hier in het gebied van de Beaujolais floreert hij goed en komt hij tot volle wasdom.


Beaujolais dankt zijn naam aan het plaatsje Beaujeu, het oudste stadje van het gebied, gelegen in het noordelijk deel van de streek. Dit deel van de Beaujolais sluit direct aan op de net iets noordelijke gelegen wijngaarden van Pouilly Fuissé. De granieten heuvels hier leveren stevige, vol smakende maar nog steeds frisfruitige wijnen op. We kennen deze wijnen tegenwoordig als de tien "Crus de Beaujolais’ (o.a. Fleurie, Morgon en Moulin-a-Vent) en als Beaujolais Villages. Na aanvankelijk eerst alleen lokale bekendheid, hebben ze inmiddels de wereld veroverd.

Iets zuidelijker in het gebied wordt het landschap vlakker en de bodem bevat hier meer kalk en klei. De wijnen worden hierdoor lichter, nog frisser en het rode fruit (framboos en aardbei) komt nog meer naar de voorgrond. Deze wijnen zijn bij uitstek geschikt om jong gedronken te worden, licht gekoeld.

Het is geen wonder dat de horeca van Lyon deze wijnen altijd heeft omarmd. Het is niet meer dan natuurlijk dat waar streekspecialiteiten en seizoensproducten de boventoon voeren de nieuwe oogst van de streekwijn speciale aandacht krijgt. Net zo als bij ons de komst van de nieuwe haring wordt gevierd wordt hier de komst van de eerste wijn van de nieuwe oogst gevierd, de Beaujolais Nouveau.

Deze verrukkelijke jonge wijn was vaak al beschikbaar voor het eind van november en werd lokaal aangekondigd op de schoolborden aan de wanden van de bistro’s en eethuisjes.

In de jaren ’60 werd dit opgepikt in gebieden buiten Lyon, als eerste in Parijs en later overal in Frankrijk waar maar wijn gedronken werd. Zo groeide een lokaal gastronomisch hoogtepunt uit tot een nationaal en internationaal fenomeen.


Deze hype van de Beaujolais Nouveau is echter over. Dit was er wel de oorzaak van dat de serieuzere wijnen van de Beaujolais volledig ondergesneeuwd raakten en daardoor uit het zicht verdwenen.

Het tij is gekeerd. Inmiddels ontdekt een nieuwe generatie wijnliefhebbers de betere wijnen van deze streek.

Voor wat de Beaulolais Nouveau betreft blijft het genieten van een goed glas heel jonge wijn, volgens een aloude traditie.