'Meer groei toerisme Texel niet wenselijk'

Meer groei van het toerisme op Texel is niet wenselijk. Het aantal personen dat het eiland jaarlijks bezoekt is voldoende.

Het is een van de dertien kaders in de zogeheten richtinggevende notitie Toeristisch Toekomstplan Texel die het college heeft gepubliceerd. De notitie, die op 9 februari door de politieke partijen wordt besproken, vormt de basis voor het Toeristisch Toekomstplan dat later dit jaar moet verschijnen. Dat plan moet de basis vormen voor het behoud van rust, ruimte en andere kernwaarden van Texel gecombineerd met het optimaal profiteren van de economische mogelijkheden van het toerisme. Het plan moet leiden tot een balans tussen beiden.


Volgens de genoemde kaders in de notitie blijft een (planologisch) aantal van 45.000 slaapplaatsen het uitgangspunt voor de toekomst. Gesteld wordt dat er binnen het huidig aantal slaapplaatsen meer camperplekken zouden moeten komen en dat er een maximum moet worden gesteld aan het aantal adressen met logies en ontbijt. Voor dat laatste moet regelgeving komen met heldere en handhaafbare toetsingscriteria.


De gemeente werkt volgens de kaders niet meer mee aan het omzetten van slaapplaatsen (om verdere verstening te voorkomen). Het raadsbesluit van 26 juni 2019 om een stop te zetten op het verplaatsen van spookslaapplaatsen wordt voortgezet volgens een 'ja, mits-principe'. Het college wil actief beleid gaan voeren om de spookslaapplaatsen (slaapplaatsen die wel op papier bestaan, maar niet in de praktijk) op termijn uit de bestemmingsplannen te verwijderen.


De regeling voor kamperen bij de boer wordt volgens de kaders aangescherpt (het moet een nevenactiviteit zijn bij een reƫel agrarisch bedrijf) en het dagtoerisme wordt niet verder gestimuleerd en gepromoot. Gasten die met de auto naar Texel komen, worden tijdens hun verblijf op het eiland gestimuleerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame vormen van vervoer (fiets, voet, openbaar vervoer). Marketing en promotie moeten uitgaan van de Texelse kernwaarden. En het laatste kader in de richtinggevende notitie: iedereen is welkom op Texel oftewel er moet voldoende ruimte blijven voor de toerist met de smallere beurs.


De kaders in de notitie zijn het resultaat van een serie gesprekken, dorpenronden en onderzoeken die sinds 2018 zijn verricht. Burgemeester en wethouders hebben de politieke partijen de vraag voorgelegd in te stemmen met de kaders, zodat het college op basis daarvan verder kan werken aan het uiteindelijke toekomstplan. Het maken van het plan is voortgekomen uit het coalitieakkoord dat Texels Belang, VVD en GroenLinks in 2018 met elkaar overeenkwamen toen zij destijds samen in de coalitie stapten.