Boven Marjan Keizer in de nieuwe (links) en oude woning. Onder Riek Barhorst in eveneens de nieuwe en de oude woning.
Boven Marjan Keizer in de nieuwe (links) en oude woning. Onder Riek Barhorst in eveneens de nieuwe en de oude woning. Foto's: Jo Buijsman/Jeroen van Hattum

"Goed uitzicht over verkeer op Pontweg"

Een grotere woning, een ruim balkon en een goed uitzicht over de Pontweg. De eerste ervaringen van Marjan Keizer met haar nieuwe woning in de Schuttehoek in Den Burg zijn positief.

Mevrouw Keizer is één van de bewoners van de Gollards die vorige week naar de Schuttehoek zijn verhuisd. Dat is het nieuwe verzorgingscomplex van Omring op de hoek van de Gasthuisstraat en de Pontweg. Het is het gebouw van drie verdiepingen hoog met 27 driekamerappartementen. Daarachter ligt de Schuttehof, het nieuwe verzorgingscomplex van twee verdiepingen hoog met 32 tweekamerappartementen.


"Ik kan hier goed zien wat er aan verkeer van de boot is afgekomen", vertelt mevrouw Keizer die een woning op de bovenste verdieping van de Schuttehoek heeft. Op het balkon is ruimte voor een tafel en een paar stoelen en dat is meer dan voorheen op het kleinere balkon van de vorige woning in de Gollards mogelijk was. Ook prettig is dat de woonkamer en de slaapkamer in het nieuwe appartement niet meer één geheel vormen, maar van elkaar gescheiden zijn. "Er is nachtverpleging aanwezig voor het geval er 's nachts wat aan de hand is en je heb een polsbandje waarmee je ook altijd hulp kunt vragen, dat is goed geregeld."

Zonnetje

Een andere bewoonster van de Schuttehoek is Riek Barhorst die naar een woning op de begane grond is verhuisd. Geen balkon, maar wel een plaatsje waar ze buiten kan zitten en binnen is het eveneens goed toeven. "Ik zat net achter het raam even heerlijk in het zonnetje", vertelt ze via een beeldverbinding. De eerste ervaringen zijn eveneens goed. Nog niet alles staat of hangt al meteen op zijn plek, maar dat hoort bij een verhuizing. Een digitaal rondje van Jo Buijsman, eerst verantwoordelijk verzorgende, met de telefoon door het appartement leert dat de woning er goed uitziet, dat het sanitair ruimte biedt voor mensen in een rolstoel en dat schuifdeuren het sanitair afsluiten. "Daar is goed over nagedacht."


Eten kunnen de nieuwe bewoners van de Schuttehoek alleen of met elkaar in groepjes doen. Mevrouw Barhorst vertelt het liefst op zichzelf te eten, mevrouw Keizer eet samen met een paar andere bewoners in een gezamenlijke ruimte op de tweede verdieping. "De tafels staan er keurig voor je gedekt en het zijn warme maaltijden of broodmaaltijden. Je kunt het van boven zien wanneer ze het eten vanuit de keuken komen brengen."

Bewoond

De nieuwe Schuttehoek en de nieuwe Schuttehof zijn nu allebei bewoond. De bewoners van de Schuttehoek zit tijdelijk op de nieuwe locatie. Zij keren op termijn terug naar de Gollards als daar de renovatie is afgerond. Het verzorgingshuis aan de Zes wordt de komende tijd grondig verbouwd, zodat het complex weer bij de tijd is. De linkervleugel van de Gollards, die nu leeg staat, wordt als eerste gerenoveerd. In de tuin achter het gebouw komt een nieuwe derde vleugel. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen.

De huidige kamers in de Gollards worden bij de renovatie verbouwd tot éénkamer- en tweekamerappartementen met diverse buurtkamers, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen eten. Hoofdaannemers van de renovatie zijn Dozy in Den Helder en IBS/Oele/Schoo in Den Burg.