Den Burg, afgelopen zomer.
Den Burg, afgelopen zomer. Foto: Job Schepers

Prijskwaliteitsscore boven de acht

Het aantal boekingen bij VVV Texel laat een daling zien van zeven procent over 2020 dan in 2019. De cijfers zijn gezien het percentage boekingen bij de VVV een prima indicatie van het totaal. Op basis van de gegevens van KADO Texel blikken we terug en vooruit.

"Het was een vreemd jaar door de coronacrisis met hoge pieken en diepe dalen. Het jaar begon goed, toen brak de coronacrisis uit met de intelligente lockdown en werd het stil. Toen Rutte bekendmaakte in mei dat de zaken weer open mochten, werd het in drie weken tijd hoogseizoen en vanaf november kelderde het weer toen alles langzaam maar zeker op slot moest. Ik denk dat het voor de meeste logiesverstrekkers niet zo'n dramatisch jaar is geweest, want de vraag was enorm. Maar er zijn echt branches zoals als de evenementenorganisaties en de groepsaccommodaties die een zeer slecht jaar hebben gehad. De (natte) horeca heeft een redelijke zomer gehad, bijvoorbeeld dankzij de extra terrassen, maar kreeg het direct daarna weer erg zwaar omdat ze helemaal dicht moesten. Binnen de grenzen van wat mogelijk was, hebben we goed samengewerkt met alle partijen, zoals gemeente, TOP, TESO en ondernemersverenigingen van de verschillende dorpen. Ik denk, maar dan spreek ik voor mezelf, dat we best trots mogen zijn op onszelf als Texel zijnde hoe we ons in de periode mei tot en met begin oktober gemanifesteerd hebben. Dat zien we ook terug in de beoordelingen", leidt Frank Spooren, directeur van VVV Texel, het gesprek in.


De VVV had in 2019 302.316 geboekte overnachtingen, in 2020 280.515. Het dalend aantal toeristen over heel 2020 wordt bevestigd door de cijfers die de TESO publiceerde. Die meldde 20,1 procent minder overgezette personen (1.720.511 om 2.152.410) en 14,3 procent minder overgezette auto's (609.731 om 711.165). Een deel van de daling zit in het vierde kwartaal. Het totaal aantal minder overgezette personen schommelt hier rond het jaargemiddelde van de twintig procent en het aantal minder overgezette auto's schommelt op rond de zestien procent ten opzichte van het zelfde kwartaal vorig jaar.

"De oorzaken van een minder laatste kwartaal zijn op zich wel bekend. Toch kwamen er uit de monitoring van het laatste kwartaal echt wel een aantal interessante zaken", vervolgt Spooren. De VVV-directeur schat dat het aantal toeristen rond de 1 miljoen ligt, in het absolute topjaar 2019 waren dit er 1,2 miljoen. "Om tot een helemaal heldere analyse te komen, zou je de gegevens uit de toeristenbelasting van de gemeente moeten hebben. Dan is het aantal overnachtingen uit te rekenen." De gemeente laat weten dat ze op dit moment bezig zijn om bij de verhuurders de gegevens op te vragen, dan wel de verhuurders vragen om aangifte te doen. De gegevens zullen in de tweede helft van februari bekend zijn.

Meer respondenten

Het percentage VVV-boekers dat geboekt heeft via de VVV en de moeite heeft genomen om de enquĂȘte in te vullen is gestegen met maar liefst tachtig procent. Met deze informatie krijgt men voor KADO Texel een beter inzicht in de verbeterpunten op toeristisch gebied. "We weten nog niet precies hoe deze stijging komt, wellicht komt het doordat we meer tijd hebben. Mensen werken meer thuis en doen het misschien tussendoor als afleiding. Daarnaast zijn er simpelweg minder andere bezigheden ." Uit de input van de respondenten komt daar voren dat alle kwaliteitsscores nagenoeg gelijk zijn gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal. Men beoordeelt Texel als vakantie-eiland gemiddeld met een 8,66. Vorig kwartaal kwam dit cijfer uit op een 8,7. Het Texelse strand en de Texelse natuur komen nu uit op respectievelijk 9 en 9.02. Dat is een kleine stijging ten opzichte van kwartaal 3 2020 en gelijk aan kwartaal 4 2019.

En er is meer goed nieuws. De algehele prijskwaliteitsscore is afgelopen kwartaal boven de 8 gestegen. Met een 8.09 in het vierde kwartaal van 2020 hoger dan in het derde kwartaal (7.97) en beter dan hetzelfde kwartaal in 2019. In de eerste periode met corona was het cijfer nog 7,93. Hoewel sommige prijzen wel degelijk stegen in het afgelopen jaar, lijkt de waardering toch toe te nemen. Over het hele jaar gezien scoort Texel een 8,02, dit was in 2019 nog 7,96.

Natuurlijk kan het altijd beter. Ruim 21 procent geeft aan dat de voorzieningen beter kunnen. Veel genoemd wordt het onderhoud aan en de breedte van de fietspaden. "Dat de breedte nu genoemd wordt zal te maken hebben met het afstand kunnen houden tot de tegenligger in verband met corona. Maar ook bakfietsen en de versmalling door onkruid worden genoemd", geeft Spooren aan. Zoals bekend wordt het fietspad Zanddijk in de Eierlandse Duinen op dit moment aangepakt en staan ook de fietspaden in De Dennen op de agenda. Met name de staat van het eerstgenoemde fietspad leidde in het recente verleden tot veel klachten. Het is dus interessant hoe de feedback van gasten zich ontwikkelt op het moment dat de herinrichting van het fietspad gereed is. Op dit moment zijn er veel grote projecten gaande als het aankomt op de voorzieningen met verder onder meer de Emmalaan, Kogerstraat en de Nieuwlanderweg.

De effecten van de coronamaatregelen zijn in het laatste kwartaal duidelijk te zien als wordt gevraagd naar redenen om naar Texel te komen. 'Actieve dingen doen' (wandelen, fietsen, zwemmen) worden veel vaker genoemd als reden om naar Texel te komen dan in hetzelfde kwartaal in 2019, een stijging van ruim 5 procent. Ook natuur (strand, duinen, bos) laat een lichte stijging van bijna 1 procent zien. In het gesprek met Frank Spooren wordt opgemerkt dat mensen ook echt naar buiten willen. Zelfs bij regen trekken mensen erop uit. En alleen de natuur is nog open. Dit blijkt ook uit de cijfers over activiteiten. Zo werd er - ten opzichte van het vierde kwartaal 2019 - bijna 11 procent meer gefietst, bijna drie procent meer gewandeld en het onderdeel 'natuur beleven' werd ruim acht procent vaker als activiteit genoemd. Als andere redenen om naar Texel te komen worden rust, het eilandgevoel, kennismaking met het eiland en ontspanning aangedragen.

2021

Iedereen kijkt vol spanning uit naar 2021, maar het blijft vooral koffiedik kijken. "Dat heeft ook te maken met hoe snel er gevaccineerd kan worden. Wat doet de coronagolf. Ik denk dat er deze zomer wel weer wat meer kan, maar ik ben ook geen viroloog natuurlijk. Waar ik wel van overtuigd ben, is het feit dat wanneer er weer meer mag Texel ook weer in trek is. Ik verwacht dat het met de Duitse en Belgische gasten iets langer duurt, die zijn doorgaans wat voorzichtiger. Die zullen het nog even aankijken. Niet alle Nederlanders zullen direct weer de hele wereld overvliegen. Dan is Texel natuurlijk een prachtige locatie." Meer dan 72 procent van de gasten geeft aan van plan zijn terug te komen. Interessant is verder om te kijken of de stijging van gezinnen en koppels als reisgezelschap en de daling van familie als doelgroep doorzet, maar ook dit zal sterk samenhangen met de situatie en maatregelen op dat moment.

Inspiratietrip

Het lijkt nu bijna onvoorstelbaar, maar voor 2021 staat er wel weer een inspiratietrip gepland en wel op 24 en 25 november. Opgeven is al mogelijk, vol is vol (20% is al geboekt!). Wat de bestemming is, wordt komende zomer bekend. De inspiratietrip is bedoeld om frisse inzichten in de mogelijkheden van toerisme en aanverwante branches op te doen, maar blijkt daarnaast altijd een goed moment om collega's en mensen uit het werkveld in een ontspannen setting te spreken.

Er werd in 2020 veel gewandeld en gefietst.
In 2020 kwamen - niet onverwacht - minder bezoekers, zoals te zien in deze TESO-cijfers.
In het vierde kwartaal kwamen de bezoekers vooral voor natuur en strand.
In het afgelopen kwartaal werd er vooral gewandeld.
Reisgezelschappen bestonden in 2020 vaak uit gezinnen en koppels.